Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Matej Huš

17. feb 2017 ob 21:03:32

Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne predstavlja posebnih tveganj. Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je izrazila zaskrbljenost zaradi pametnih lutk in njihovega vpliva na zasebnost in varnost otrok.

Lutka ima dovolj močan bluetooth, da lahko prisluškujemo z razdalje 10 metrov, in tudi čez več sten, kar je problematično v večstanovanjskih in javnih zgradbah. Proizvajalec pa je bil v težavah tudi v ZDA, kjer so lani zoper njega vložili pritožbo pri Zvezni komisiji za trgovino (FTC) zaradi suma kršitve zasebnosti otrok. Lutka namreč sprašuje po osebnih podatkih, kot so ime staršev, šola/vrtec, kraj prebivanja itd., hkrati pa vsebuje prikrito reklamo za Disney, saj na glasi govori, da je njen najljubši film eden Disneyjevih in da bi rada šla v Disneyland.