Volvo testira vožnjo v gosjem redu

Matej Huš

19. jan 2011 ob 06:56:05

Na Švedskem te dni Volvo testira novo tehnologijo upravljanja vozil, ki bo omogočila nastanek tako imenovanih vlakovnih kompozicij tudi na cesti. Test, ki poteka v sklopu evropskega projekta Sartre (Safe Road Trains for the Environment), preverja učinkovitost novega sistema. Več avtomobilov se namreč združi v navidezno vlakovno kompozicijo, tako da predajo nadzor nad vozilom vozilu pred njim. Nato vozijo usklajeno kakor vlak.

V preizkusu avtomobil vozi za tovornjakom, tehnologija pa sama poskrbi za razdaljo in tempo vožnje, tako da zmanjša porabo in gnečo na cesti, a hkrati ne pozabi na varnost. Voznik v drugem vozilu se lahko zlekne na sedež in prebere časopis, saj mu ni treba pritiskati na plin niti vrteti volana. Prvi testi so stoodstotno uspeli, zato so pri Volvu razumljivo navdušeni (dokler se jim ne pripeti kaj takšnega).

Kot pravijo sodelujoči, bo nov sistem nared kmalu, večji problem pa bo pravni vidik. Preden ga bodo lahko začeli uporabljati, bo treba spremeniti zakonodajo v evropskih državah, kar bo trajalo dalj časa.