Bitcoin se je razcepil

Matej Huš

1. avg 2017 ob 22:25:43

Iz bitcoina se je oddvojila nova veja (fork), ki se je poimenovala Bitcoin Cash. Neko razdelitev smo pričakovali že več mesecev, po nekaj porodnih težavah pa so prvi blok narudarili danes popoldne (za blokom 478.558). Glavni povod za nastanek nove veje je omejitev velikosti bloka, ki je v klasičnem bitcoinu še vedno zabetonirana pri 1 MB in se brez širokega konsenza ne bo spremenila. To danes povzroča težave pri hitrem potrjevanju transakcij, stranski učinek pa je naraščanje provizij.

Prvi blok Bitcoin Casha je bil velik 1,9 MB, kar je skoraj dvakrat več od zgornje meje za bitcoin. Vrednost nove valute, ki ima oznako BCH, se giblje okrog 210 dolarjev, kar je približno 12-krat manj od bitcoina. Nekatere borze, denimo Kraken in ViaBTC, bodo podprle tudi novo valute, druge (Coinbase) pa ne. Bitstamp se je izrekel proti novi valuti.

Klasični bitcoin se želi na problem omejitve velikosti bloka odzvati s tehnologijo Segwit2x, ki bo nekatere informacije prestavila iz blokov v paralelne strukture, konec leta pa bo podvojila velikost blokov. Bitcoin Cash po drugi strani povečuje velikost bloka na 8 MB in v njem ohranja vse informacije. Kaj se bo zgodilo z novo valute, je težko napovedati. Coinbase pravi, da je trenutno nemogoče predvideti, ali ima Bitcoin Cash prihodnost. Dejanska vrednost bo odvisna od uporabe in zaupanja.

Kako dobiti Bitcoin Cash? Precej enostavno - razvejitev (fork) je točno, kar opisuje beseda. Danes se je veriga blokov razdelila in obe veji bosta šli ločeno pot. Ker imata skupno zgodovino, imajo vsi lastniki bitcoina enako količino bitcoin casha, če imajo valuto shranjeno sami. Če pa to zanje počne kakšna spletna borza ali denarnica, je situacija bolj zamotana in v praksi ne bodo imeli obeh valut, temveč le podprto.