Intel razgrnil skice novega diskretnega grafičnega čipa

Matej Huš

24. feb 2018 ob 11:41:09

Intelovi grafični čipi v procesorjih so dobri, nikoli pa mu ni res uspelo z diskretnimi grafičnimi čipi, torej grafičnimi karticami. Projekt Larrabee je klavrno propadel in se leta 2009 preobrazil v grafično platformo za superračunalnike namesto za domače igralce iger, i740 pa je bil poskus iz nekega drugega stoletja. Zato so bile na konferenci ISSCC (IEEE International Solid-State Circuits Conference) v San Franciscu vse oči uprte v Intel, ki je predstavljal prihodnji razvoj svojega diskretnega grafičnega čipa (dGPU).

Predstavili so prototip, ki ga sestavljata v 14 nm zgrajena dva ločena čipa. Prvi je sam grafični čip, drugi pa FPGA, ki skrbi za povezavo s sistemskim vodilom. Grafični čip je osnovan na arhitekturi Gen 9 in ima tri enake dele (execution unit). Intel ob tem poudarja, da gre za dokaz koncepta in ne za izdelek, kakršen bo kdajkoli naprodaj. Tako še ni jasno, kako daleč je razvoj dejanskega Intelovega izdelka in v kakšni obliki ter kdaj bo na voljo. Trenutno ga sestavlja 1,5 milijarde tranzistorjev - za primerjavo, GP102 GPU (iz GeForce GTX 1080) jih ima 12 milijard, GP108 iz GT 1030 pa 1,8 milijarde. Za zdaj se torej zdi, da je Intelov prototip namenjen cenejšim in manj zahtevnim segmentom trga. Temu pritrjujejo tudi podatki o hitrostih in napetosti, ki segajo od 50 MHz pri 0,51 V do 400 MHz pri 1,2 V. Intel torej stavi na nizko porabo energije. Seveda pa je povsem možno, da Intel dela tudi na močnejšem bratu.

Intel je po konferenci dodatni pojasnil, da so na konferenci predstavili raziskovalni članek o novih tehnologijah za upravljanje s porabo vezij. Predstavljeni grafični čip je bil testni izdelek za demonstracijo tega razvoja in še ne predstavlja bodočega izdelka. Intel bo v prihodnosti deloval tudi na področju grafičnih izdelkov, a ne s tem izdelkom.