Vse polno (dobrih) novic o deveti generaciji Intelovih procesorjev

Dare Hriberšek

5. avg 2018 ob 20:29:46

Čeprav Intelova serija procesorjev Core 9000 uradno še ne obstaja - vsaj Intel še ni napovedal ničesar v zvezi z njo - je po minuli teden pobeglih dokumentih moč sklepati, da bo kmalu med nami. Pričakovati je, da bo podjetje ponudilo šestjedrni Core i5-9600K ter osemjedrnika Core i7-9700K in i9-9900K.

Špekulacije potrjuje uvrstitev procesorja i7-9700K na lestvico SiSoftware Sandra, medstem ko se je na 3DMark Time Spy z drugimi procesorji pomeril neznani osemjedrni 16-nitni Intelov čip.

Druga dobra, a nepotrjena novica pa se glasi, da za novince ne bo treba kupovati novih osnovnih plošč. Slednje izhaja iz napovedi, ki jo je pred dnevi prvi objavil MSI. V njej je napovedal izid novega firmwara za osnovne plošče s sistemskim naborom Z370 in tudi to, da bodo podpirale omenjene prihajajoče procesorje. Novica je nato brž izginila z njihove strani.

Dan zatem je ušlo še Gigabytu, kjer so se pohvalili, da je za njihove plošče iz osme generacije, torej Z370, H370, B360 in H310 že na voljo nadgradnja biosa, potrebna za namestitev novih procesorjev.

Gre seveda za informacije, ki so za zdaj samo na nivoju govoric, a doslej je veljalo, da bodo Intelovi novi izdelki delovali le na ploščah s prihajajočim čipsetom Z390. Zlasti, ker je ob prihodu na trg tudi sedanja, osma generacija čipov v različici s šestimi jedri, zahtevala tudi naložbo v novo osnovno ploščo.