Prvi spor Apple proti Samsungu končan z Applovo zmago

Matej Huš

8. nov 2017 ob 20:08:06

Vrhovno sodišče v ZDA je odločilo, da ne bo obravnavalo primera Apple proti Samsungu, s čimer je sodba drugostopenjskega sodišča postala pravnomočna, Samsung pa Applu dolžan 120 milijonov dolarjev. S tem se je, kot kaže, dokončno zaključila ena izmed dveh hudih bitk, ki jih bijeta Apple in Samsung. Druga, kjer so v igri še večji denarji, pa je epilog dobila na Vrhovnem sodišču.

Če si na kratko osvežimo spomin. Maja 2014 je sodišče na prvi stopnji odločilo, da mora Samsung plačati 120 milijonov dolarjev odškodnine za kršitev patentov za hitre bližnjice, odklep s kretnjo in funkcijo samodokončaj. Apple je bil zahteval 2,2 milijarde dolarjev, a je sodišče dosodilo pet odstotkov zahtevanega oziroma približno dva dolarja na prodan telefon. Samsung se je pritožil in prizivno sodišče je v tričlanskem senatu sodbo razveljavilo. Potem pa se je pritožil še Apple in dosegle, da je prizivno sodišče primer obravnavalo pred velikim senatom, ki je potrdil prvostopenjsko sodbo. Na koncu je Samsung poizkušal še na vrhovnem sodišču, ki primera ne bo obravnavalo, so sporočili.

S tem se je ta primer končal. Ali se je splačalo štiri leta tožiti za 120 milijonov dolarjev, je hipotetično vprašanje. Vsekakor pa niti Samsungu ne bo hudega, saj je njegov dobiček v zadnjih treh mesecih znašal skoraj 13 milijard dolarjev. Medtem pa vsi pričakujemo, kaj se bo zgodilo v drugem primeru, kjer je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bila odškodnina napačno izračunana, zato se obeta še četrto sojenje.