AMD se vrača na zeleno vejo

Matej Huš

25. okt 2017 ob 22:02:43

Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za računalnike in grafiko, ki je ustvaril 819 milijonov dolarjev prihodkov in 70 milijonov dolarjev dobička. Druga polovica prihaja iz oddelka za poslovne, vgradne in namenske rešitve, ki je ustvaril 824 milijonov dolarjev prihodkov in 84 milijonov dolarjev dobička.

Kljub pozitivnim rezultatom so AMD-jeve delnice po objavi rezultatov močno padle. Za desetino so se pocenile, ker vlagatelje skrbi slabša napoved za četrti kvartal. Prihodki naj bi upadli za 15 odstotkov, a AMD kljub temu pričakuje povečanje dobička. Investitorji mu ne verjamejo. Skupno naj bi AMD leto 2017 sklenil z 20 odstotki več prihodkov kot lani in z dobičkom.

Za primerjavo številk pa dodajmo, da je Intel v drugem letošnjem četrtletju (za najnovejšega bodo rezultati jutri) ustvaril 14,8 milijarde dolarjev prihodkov in 2,8 milijarde dolarjev dobička. AMD nima toliko niti prihodkov.