Telefoni OnePlus vohunijo za uporabniki

Matej Huš

16. okt 2017 ob 21:07:42

Adam Conway je minuli teden ugotovil, da telefoni kitajskega proizvajalca OnePlus, ki slovijo kot cenovno zelo dostopni glede na svoje specifikacije, vohunijo za uporabniki. Izkazalo se je, da operacijski sistem OxygenOS na strežnike proizvajalca brez opozorila za uporabnika pošilja podatke o stanju zaslona (vključen, izključen), odklepih zaslona, ponovnih zagonih, serijsko številko, IMEI, telefonsko številko, naslov MAC, ter podatke o mobilnem in brezžičnem omrežju. Poleg tega je telefon sporočal tudi podrobnosti o uporabi posameznih aplikacij, denimo Outlook in Slack. To stori vsakokrat, ko se telefon sesuje (do neke mere razumljivo) in vsakokrat, ko zaslon zbudimo ali ugasnemo.

Nekaj dni pozneje se je proizvajalec odzval in se v glavnem posul s pepelom. Na uradnem forumu je OnePlus objavil sporočilo za javnost, v katerem so očitke priznali. Zapisali so, da gre za standardno prakso v industriji in da podatke zbirajo zato, da bi izvedeli več o uporabi telefonov in uporabnikom omogočili boljšo uporabniško izkušnjo. Kako je to povezano z zbiranjem telefonskih številk in IMEI, ni jasno. OnePlus je obljubil, da ne bodo več zbirali telefonskih številk, naslovov MAC in podatkov o brezžičnih omrežjih. Prav tako so dodali, da bodo od tega meseca naprej vsi novi telefoni ob prvem zagonu uporabnika vprašali, ali želi v tem programu sodelovati ali ne. Doslej je bila namreč privzeta nastavitev sodelovanje v programu deljenja podatkov.

Uporabniki so kljub temu besni, saj niso bili obveščeni o zbiranju podatkov. Ob tem je treba dodati, da je možnost izstopa iz programa, ki je bila globoko v nastavitvah skrita že doslej, ni prekinila zbiranja podatkov, temveč jih je le anonimizirala.