Kitajski telefoni poslušajo, prestrezajo in pišejo domov

Matej Huš

25. sep 2021 ob 22:05:18

Center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo je preveril tri nove kitajske telefone, ki so prodajajo tudi v Litvi, in ugotovil, da lahko vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Analizirali so Huawei P40 5G, OnePlus 8T 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. V poročilu ugotavljajo, da imajo pomanjkljivosti vsi telefoni.

Huawei P40 5G ima ranljivost v uradni tržnici za aplikacije, ki omogoča preusmeritev v elektronski predal tretjega proizvajalca. Xiaomijev telefon ima vrsto varnostnih pomanjkljivosti in možnosti za prisluškovanje. Odkrili so vsaj 61 parametrov o uporabniku in njegovih dejanjih, ki se lahko posredujejo na Kitajsko. Vgrajene aplikacije, kot so Security, Mi Browser, Cleaner, MIUI Package Installer, Themes, Music, in Downloads, podatke dejansko posredujejo na Kitajsko. Hkrati ima telefon tehnične sposobnosti za cenzuriranje in seznam 449 ključnih besed, vsebine s katerimi ne prenese (med njimi Free Tibet, Women's Committee ipd.).

Skupno so v Xiaomijevem telefonu odkrili devet varnostnih ranljivosti v povezavi z razkrivanjem osebnih podatkov, v Huaweijevem telefonu jih je 144 (večinoma glede delovanja telefona) in v OnePlusu eno (neka aplikacija lahko pošilja SMS tudi, če je telefon zaklenjen).