Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo dostop do podatkov v tujini

Matej Huš

16. okt 2017 ob 18:57:45

Ameriško vrhovno sodišče, ki v obravnavo sprejme le kakšen odstotek predloženih primerov, sicer pa potrdi sodbo prizivnega sodišča, je sporočilo, da bo obravnavalo izjemno pomemben primer s področja zasebnosti. Gre za spor med Microsoftom in ameriško vlado, v katerem slednja želi doseči dostop do podatkov, ki jih ima Microsoft fizično shranjene v tujini.

Gre za odmeven primer, ki se je začel decembra 2013, ko je Microsoft prejel sodno odredbo, da mora v skladu z zakonom Stored Communications Act tožilstvu posredovati podatke o imetniku nekega elektronskega predala v MSN.com, kar vključuje tudi vsebino sporočil. Microsoft je izročil, kar je imel na ameriških strežnikih, medtem ko vsebine ni, ker je shranjena na strežnikih na Irskem. Tožilstvo je vložilo tožbo in prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da je Microsoft kršil odredbo. V Redmondu so se pritožili in prizivno sodišče je na drugi stopnji pritrdilo Microsoftu.

Po pričakovanjih se je pravosodno ministrstvo pritožilo na vrhovno sodišče, ki je danes sporočilo, da bo primer vzelo v obravnavo. Odločitev pričakujemo najpozneje do konca junija. Da bo vrhovno sodišče odločalo, se je pričakovalo že prej, saj je trenutna praksa v ZDA neenotna. Medtem ko v drugem okrožju velja omenjena sodba, pa v ostalih okrožjih sodišča odločajo drugače in podjetja izročajo podatke. Odločitev vrhovnega sodišča bo dala dokončni odgovor.

Če bo to odločilo, da je imel zakonodajalec pred tremi desetletji ob sprejetju zakona v mislih njegovo veljavnost tudi izven ZDA, kadar se nanaša na ameriške subjekte, bodo podjetja obvezana izročati vse, kar imajo. Rešilo jih bo lahko le šifriranje, saj v primeru šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end) do podatkov tehnično ni mogoče, a je to bolj uporabno za hipno sporočanje kakor za elektronsko pošto. Če pa bo sodišče pritrdilo Microsoftu, bodo morali ameriški pravosodni organi za dostop do podatkov delati ovinek prek organov pregona tujih držav.