Nvidia predstavila procesorje za avtonomna vozila pete stopnje

Matej Huš

10. okt 2017 ob 22:43:39

Nvidia je leta 2015 ugotovila, da bi lahko problem obdelave podatkov za samovozeče avtomobile rešili z grafičnimi procesorji, zato je tedaj predstavila platformo Drive PX. V dveh letih se je spremenilo mnogo in danes je tu že tretja verzija Drive PX Pegasus, ki podpira avtonomna vozila pete stopnje. To so vozila zadnje stopnje, ki ne potrebujejo človeške interakcije v nobenem primeru.

Eden izmed problemov avtomatizacije vožnje je potrebna računska moč, zaradi česar imajo danes najbolj avtonomni sistemi polne prtljažnike računalniških komponent. DRIVE PX Pegasus poizkuša to zmanjšati, a ne na račun zmogljivosti. Sestavljajo ga dva SoC-a Xavier, dve ločeni grafični kartici (še neimenovana modela), 16 ARM-jevskih jeder, še dve jedri iGPU Xavier Volta in dve jedri dGPU. Vse skupaj bo porabilo okrog 500 W električne energije in zmoglo 320 bilijonov operacij na sekundo (več kot desetkrat več od predhodnika PX Xavier). Na Pegasusa bomo lahko priključili 16 različnih senzorjev (lidarji, radarji, kamere, mikrofoni) in se bo povezoval s CAN (controller area networks), Flexrayem in 10-Gb ethernetom. Nvidia zato načrtuje uporabo Pegasusa v avtonomnih taksijih in podobnih vozilih. Pegasus bo podpiral varnostni standard ASIL D.

Da ne gre le za teoretične zamisli, pričajo pretekla sodelovanja in dogovori za prihodnost. Drive PX 2 (predhodnik) je del Teslinih električnih vozil in Volvovega programa Drive Me. Xavier uporablja Bosch, Pegasus pa naj bi prihodnje leto začeli preizkušati v Audiju in Boschu. Med končnimi strankami pa Nvidia omenja ZF in Deutsche Post DHL.

Medtem se proizvajalci avtomobilov po najboljših močeh trudijo novosti pripeljati tudi dejansko na cesto. Danes so avtonomna vozila druge stopnje že stalnica, nekateri pa poizkušajo tudi s tretjo stopnjo. Do konca poti, torej do pete stopnje, pa bo preteklo še kar nekaj vode, a prvi koraki so že tu.