Prvi samovozeči avtomobil tretje stopnje v ZDA je mercedes

Matej Huš

28. jan 2023 ob 14:23:19

Nemški proizvajalec luksuznih vozil je sporočil, da bodo njegova nova vozila serije S in EQS prvi avtomobili v ZDA, ki bodo imeli certifikat za samovozeče obratovanje tretje stopnje. Funkcija se imenuje Drive Pilot in je za zdaj omejena na Nevado, kjer je Mercedes Benz pridobil certifikat. V tretjo stopnjo sodijo vozila, ki se lahko sama znajdejo in vozijo povsod, a še vedno potrebujejo človeškega voznika, ki bi v izjemnih situacijah prevzel nadzor. Če ta tega ne stori, se vozilo ustavi in pokliče pomoč. Tudi v Evropi je Mercedes Benz prehitel Teslo.

V Nevadi lahko samovozeči avtomobili vozijo po vseh javnih cestah in ne izdaja nobenih posebnih dovolilnic za njihovo uporabo. Gre za nekakšno samocertificiranje. Zato so v tej zvezi državi svoje sisteme testirali tudi drugi proizvajalci, denimo General Motor (SuperCruise), Ford (Blue Cruise) in seveda Tesla (Autopilot). Formalno so bili vsi ti sistemi druge stopnje.

Mercedesov sistem zahteva, da je voznik ves čas prisoten in da ga notranje kamere vidijo. Če sistem zazna, da je voznik zaspal ali je kako drugače nepozoren, se izključi. Sicer pa je zmožen samodejnega pospeševanja in zaviranja, menjanja voznih pasov, vključevanja in izključevanja itd. Za to uporablja kamere, radar, lidar in mikrofone. Najvišja dovoljena hitrost je 40 milj na uro (64 kilometrov na uro), pri višjih pa moramo avtomobil voziti sami.

Čeprav so nekateri proizvajalci prepričani, da je tretja stopnja nevarna, ker od voznika terja nenehno zbranost, pri čemer večino časa ne počne ničesar, zato raje razvijajo četrto stopnjo, vsi niso tega mnenja. Audi, BMW, Ford in Volvo prav tako pripravljajo avtonomna vozila tretje stopnje. Tesla pa bo raje pripravila avtomobile četrte stopnje, pravijo.