Tudi Samsung bo v Kaliforniji preizkušal avtonomna vozila

Matej Huš

2. sep 2017 ob 16:21:47

Kamor gresta Apple in Google (Waymo), mora hitro tudi njegov njun veliki rival Samsung. Tako se je zgodilo tudi na področju samovozečih avtomobilov, kjer je Samsung najnovejši vnos na čedalje daljšem seznamu podjetij, ki lahko tovrstna vozila preizkušajo v Kaliforniji. Samsung je včeraj sporočil, da je dobil to težko pričakovano dovoljenje, ki je že vidno tudi na uradni strani prometnega urada, kjer najdemo 39 podjetij z dovoljenjem. V domači Južni Koreji je Samsung podobno dovoljenje pridobil že maja, razvoj avtonomnih vozil pa je najavil predlani.

V domovini Samsung uporablja Hyundaijeve avtomobile, ki jih nadgrajuje z lastno opremo za avtonomno vožnjo. To je ena izmed glavnih razlik v primerjavi z ostalimi velikani (npr. Google, Uber, Apple), ki v glavnem uporabljajo Lexusove mestne terence. Tudi v ZDA bo Samsung ostal zvest načelu, da avtonomnih vozil ne bo gradil, temveč bo uporabljal že izdelana konvencionalna vozila, kar se precej bolj splača. To je nenazadnje ugotovil tudi Google, ki se je dolga leta trudil z lastnimi vozili. Toda v ZDA Samsung ne bo vozil hyundaijev, temveč tri avtomobile. Dovoljenje trenutno pokriva toyoto prius in dva audija A3, so povedali na prometnem uradu.

Utegne pa se zgoditi, da se bo število samovozečih avtomobilov na ameriških cesta še bistveno povečalo. V pripravi je namreč zakonodaja SELF DRIVE Act (Safely Ensuring Lives Future Deployment and Research In Vehicle Evolution Act), ki bi podjetjem omogočila testiranje do 100.000 samovozečih avtomobilov na ameriških cestah. Da bi jim to dovolili, bi seveda morali dokazati, da njihova vozila dosegajo potrebne varnostne standarde. Toda ključna sprememba je v pristojnosti, saj bi bili samovozeči avtomobili urejeni na zveznem nivoju in ne več v pristojnosti vsake zvezne države posebej. Te bi sicer še vedno lahko do neke mere omejile njihovo uporabo. To je precejšnja razlika v primerjavi s trenutnim stanjem, ko mora dovoljenje izdati vsaka zvezna država posebej.