Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Matej Huš

8. jan 2019 ob 19:25:59

Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi bitcoin.

Napad z 51 odstotki ali reorganizacija omogoča večkratno porabo istih kovancev (double spending). V praksi se to odrazi tako, da prejemnik, ki je mislil, da je nakazilo prejel, na koncu tega denarja nima, ker prevlada druga veriga blokov, v kateri transakcije k njemu ni.

Napad se je začel 5. januarja letos (v soboto), ko so sistemi zaznali reorganizacijo v verigi blokov Ethereum Classic. Večina borz, denimo Coinbase in Kraken, je takoj onemogočila vse transakcije s to kriptovalute, dokler se situacija ne razjasni. Tekom naslednjih dni se je razkrilo več reorganizacij, v katerih je bilo udeleženih za okoli 1,1 milijona dolarjev kriptovalute.

Za zdaj še ni uradne potrditve, da gre za napad z 51 odstotki, kar je najverjetnejši razlog za opaženo dogajanje. Teoretično bi bilo možno tudi, da se je v omrežju pojavilo nekaj novih zelo močnih rudarjev ali kakšna tretja razlaga. Eden izmed osumljencev je tudi kitajska rudarska skupina Linzhi, ki ima zmogljive naprave ASIC, ki pa je odločno zanikala kakršnokoli vpletenost.