Situacija v AMD se izboljšuje

Matej Huš

19. apr 2014 ob 11:46:28

Po nekaj izrazito slabih četrtletjih se situacija v AMD-ju toliko izboljšuje, da se nihče več ne pogovarja o propadu podjetja. Drugi največji proizvajalec procesorjev za osebne računalnike in nVidiin konkurent pri izdelavi grafičnih čipov je namreč v prvem letošnjem četrtletju izgubil le 20 milijonov dolarjev, kar je 87 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in kar 97 odstotkov manj kot v enakem obdobju pred dvema letoma. Prihodki so se dvignili na 1,4 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot lani, a še vedno 12 odstotkov kot predlani.

Motor podjetja ostaja prodaja oddelek grafičnih kartic (Graphics and Visual Solutions), kjer so se prihodki več kot podvojili na 734 milijonov dolarjev. Sem sodi prodaja grafičnih procesorjev (GPU) in rešitev SoC (system-on-chip), ki ji uporabljata tudi obe konzoli z rekordno prodajo, zato se tu AMD-ju ni bati hudega. Bistveno slabše pa je stanje v oddelku za procesorjev (Computing Solutions), kjer so se prihodki skrčili za 12 odstotkov. Rezanje stroškov je tu pomagalo, saj so izgubo tega delali kljub temu znižali na vsega tri milijone.

AMD bi pravzaprav posloval z dobičkom, če mu ne bi bilo treba plačati zadnjega obroka livarni GlobalFoundries v višini 213 milijonov dolarjev. Gre za obveznosti iz razdrtja pogodbe o ekskluzivnosti iz leta 2012, po kateri je bil GlobalFoundries ekskluzivni proizvajalec čipov za AMD. Tedaj je AMD pogodbo razdrl, da so lahko njegove čipe proizvajali tudi v TSMC, a GlobalFoundries še vedno proizvede večino.

Tako lahko rečemo, da se AMD pobira. Zlasti dobro mu gre na trgu konzol, prav tako nima slabih grafičnih kartic, zlasti seriji R7 in R9 se odlično prodajata. Še vedno je Radeon R9 295X2 najhitrejša kartica. Tudi kartice za profesionalce FirePro, ki so na primer prinesle 16 GB DDR5-pomnilnika in podporo ločljivosti 4K na šestih zasloni, gredo za med. Ima pa AMD še vedno problem pri procesorjih za domačo in strežniško rabo, kjer mu ne uspe uloviti Intela - zato ni presenetljivo, da poizkušajo tudi z arhitekturo ARM.