Evropski varuhi zasebnosti: delodajalci ne smejo preverjati kandidatov na družbenih omrežjih

Matej Huš

14. jul 2017 ob 09:04:46

Raziskava več kot 2000 delodajalcev, ki jo je izvedel CareerBuilder, je pokazala, da 60 odstotkov delodajalcev kandidate za zaposlitev preveri tudi na družbenih omrežjih. To se utegne v Evropi spremeniti, saj je Delovna skupina iz člena 29 (Article 29 Working Party), ki jo sestavljajo predstavniki vseh članic EU in je bila ustanovljena z namenom svetovati Evropski komisiji v vseh zadevah, povezanih z osebnimi podatki, mnenja, da to ni dopustno. Delovna skupina sicer ne predlaga ali sprejema zakonodaje, svetuje pa Evropski komisiji in nadzira uvedbo zakonodaje v državah članicah, zato je njeno mnenje zelo pomembno.

Skupina meni, da je preverjanje kandidatov na družbenih omrežjih pred zaposlitvijo v nasprotju z evropsko zakonodajo. Skupina je izdala nove smernice, ki od delodajalcev zahtevajo, da kandidate pred tem početjem o tem obvestijo. Kandidati morajo biti pred prijavo seznanjeni, da se bodo preverjala tudi družbena omrežja. Prav tako podjetja v postopku zaposlovanja ne smejo zbirati in kopičiti podatkov z družbenih omrežij, če ni to "nujno in pomembno" za konkretno delovno mesto. Četudi so podatki javno dostopni, jim to namreč ne daje pravice, da jih zbirajo, obdelujejo in uporabljajo.

Številne nove omejitve prinaša zakonodaja (Uredba 2016/679), ki bo začela veljati 25. maja 2018. Po njej bodo podjetja za kršitve zasebnosti lahko oglobljena v višini do 4 odstotke letnih prihodkov ali 20 milijonov evrov, prinaša pa tudi več varovalk za zaščito zaposlenih pred delodajalcem. Razne pametne naprave za spremljanje zdravja in aktivnosti zaposlenih so na primer prepovedane (tudi ob soglasju), podobno velja tudi za programsko opremo za nadzor nad delom na računalniku (zajem zaslonske slike, vnosov itd.) ipd.