Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Matej Huš

7. jul 2017 ob 08:40:40

Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa (ruski iskalnik) Google obtožila, da sistematično onemogoča konkurenco. Glavni trn v peti je seveda Play Store in ostale Googlove aplikacije za Android. Google od proizvajalcev sestavljavcev telefonov zahteva, da namestijo Google Search in Chrome, če želijo dostop do ostalih Googlovih aplikacij, hkrati pa prepovedujejo uporabo konkurenčnih storitev. Google od proizvajalcev telefonov zahteva, da jih prodajajo izključno z Googlovo verzijo Androida, hkrati pa jih finančno motivira, če namestijo samo Google Search in nobene druge aplikacije za iskanje.

Komisija je že junija nameravala ustanoviti posebno skupino, ki pregleda zaključke preiskave in poizkusi najti šibke točke v njih. Ta skupina svoje delo običajno opravi v kakšnem mesecu dni, nato pa Komisija razglasi odločitev. Ni še jasno, ali je omenjena skupina že pričela delovati. V vsakem primeru odločitev pričakujemo jeseni in naj bi Google še bolj udarila po žepu kakor nedavna.