Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo

Matej Huš

6. jul 2017 ob 08:56:03

Poslanci Evropskega parlamenta so se na plenarnem zasedanju zavzeli za izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih bodo kupci laže popravljali sami. Zaradi tega so apelirali na Evropsko komisijo, države članice in same proizvajalce, naj izvedejo ustrezne ukrepe, ki bodo to zagotovili. Resolucijo, ki opisuje predlagane ukrepe, so sprejeli s 662 glasovi za in 32 proti.

Nobena skrivnost ni, da znajo proizvajalci dandanes zelo natančno izračunati, koliko časa bo v povprečju posamezen izdelek deloval. Kakovost v proizvodnji tako prilagodijo zahtevani garancijski dobi. Pri vezanju rok potrošnikom gredo še dlje in rezultat so izdelki, kakršen je Microsoft Surface Laptop. Tega ne moremo niti odpreti, kaj šele zamenjati kakšne komponente ali baterije. Sploh pri pametnih telefonih je ta trend lepo viden, saj v številnih modernih modelih ne moremo ali pa nam vsaj zelo otežijo odstraniti in zamenjati baterijo. To ima tudi čisto praktične posledice, saj na primer iz telefona, ki je padel v vodo, ne moremo vzeti baterije in ga s tem popolnoma ugasniti.

Parlament je prepoznal želje potrošnikov, da bi imeli dostop do trajnejših dobrin, ki jih ne bi bilo treba tako pogosto menjati, predvsem pa bi se lahko manjših popravil lotili sami. Zato so poslanci sprejeli resolucijo, ki med drugim priporoča proizvodnjo robustnejših izdelkov, ki so enostavno popravljivi in višje kakovosti. Države članice bi morale spodbujati trajnejše izdelke, njihovo popravljanje in prodajo rabljenih izdelkov, s čimer bi ustvarili nova delovna mesta in proizvedli manj odpadkov. Potrošniki bi morali imeti možnost izdelke odnesti na popravilo k neodvisnemu serviserju, zato izdelki ne bi smeli imeti ukrepov, ki to preprečujejo. Izrecno so zapisali, da baterije, sijalke LED in podobno ne smejo biti neodstranljivo pritrjene. Proizvajalci bi morali zagotavljati rezervne dele po razumni ceni za ves pričakovani čas delovanja izdelka, hkrati pa bi morala EU uvesti teste za zaznavanje sprogramirane zastarelosti (planned obsolescence) in izvajati ukrepe za odvračanje proizvajalcev od teh praks.

Vse to se sliši čudovito, a Parlament nima nobene moči kogarkoli prisiliti v spoštovanje teh zavez. To lahko storijo Komisija in države članice, podobno kot so uspele doseči poenotenje polnilnikov za pametne telefone. Parlament zato Komisiji predlaga uvedbo posebne evropske oznake, ki bi certificirala, da je posamezen izdelek narejen v skladu z navedenimi smernicami glede trpežnosti, prijaznosti okolju, nadgradljivosti in popravljivosti.