Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Matej Huš

19. jun 2017 ob 09:01:01

Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več kot pred dvema mesecema. Tudi število uporabnikov bitcoina v Venezueli kaže rekordno povečanje v zadnjem mesecu.

Bitcoin seveda ne more rešiti težav venezuelskega naroda, saj gre za preveč nišni izdelek. Le 62 odstotkov Venezuelcev ima dostop do interneta, več kot 80 odstotkov pa jih živi pod mejo revščine. Toda kdor lahko uporablja bitcoin, ga uporablja kakor zlato, torej kot skladišče vrednosti. Pojavljajo se tudi poročila, da se ponekod z bitcoini kupujejo tudi izdelki in storitve, a je to precej nepraktično. Potrditev transakcij namreč traja več deset minut, hkrati pa so stroški že visoki in lahko za majhne transakcije predstavljajo znaten delež vrednosti transakcije. Bitcoina pač ne moremo jesti, ima pa svojo vrednost, ker gre za redko in varno dobrino. Je pa bitcoin priročno skladišče premoženja, daleč od oči države, ki ga je mogoče varno in neopazno shraniti.