Velikost mobilnih aplikacij se je podeseterila

Matej Huš

17. jun 2017 ob 14:58:49

V računalništvu že dlje časa ugotavljamo, da požrešnost programov raste približno tako hitro kakor zmogljivost strojne opreme. Programerji so nadvse učinkoviti pri izrabi dodatnih kapacitet, kar se pozna tudi pri aplikacijah za mobilne telefone. Pregled pokaže, da se je velikost najpopularnejših aplikacij za iOS v zadnjih štirih letih podeseterila.

Maja 2013 je 10 najpriljubljenejših aplikacij za iOS skupaj merilo 164 MB, medtem ko je lani njihova velikost dosegla 1,8 GB. Njihova velikost je začela še posebej skokovito naraščati lani, potem ko so razvijalci začeli intenzivneje izkoriščati Applov dvig omejitve velikosti aplikacije na 4 GB februarja 2015. Sicer se nobena od aplikacij tej meji niti ne približa, a je na grafu poleg izida iOS 10 tudi pri tej točki lepo viden prelom.

Najbolj se je odebelil Snapchat, in sicer kar za 51-krat s 4 na 203 MB, sledita pa Uber (22-krat) in Gmail (20-krat). Tudi najskromnejša Spotify in Messenger sta še vedno šestkrat večja kakor pred štirimi leti. Največja po absolutni velikosti pa je aplikacija Facebook, ki meri 388 MB. Še razumljivejša je rast pri igrah, ki nenehno dobivajo nove funkcije, a je začuda manj izrazita. Clash of Clans je recimo z 49 MB zrasel na 116 MB, Candy Crush Saga pa z 48 na 223 MB.

Nekaj povečanja velikosti aplikacij gotovo odpade na nove funkcije, toda ali res lahko trdimo, da ima nov Gmail 20-krat več funkcij kakor pa pred štirimi leti. Gotovo nezanemarljiv prispevek daje tudi preprosto dejstvo, da so aplikacij dandanes lahko večje in manj optimizirane.