Applove novosti: iPhone SE, manjši iPad Pro, iOS 9.3, cenejša ura, CareKit

Matej Huš

21. mar 2016 ob 20:56:53

Dočakali smo težko pričakovan Applov dogodek, na katerem je gigant iz Cupertina predstavil nov iPhone, nov iPad, novo verzijo operacijskega sistema iOS, pocenitev pametne ure, platformo CareKit za aplikacije s področja zdravega življenjskega sloga in nekaj zagotovil, da Apple ne bo legel v posteljo s FBI. Pojdimo po vrsti.

Nova verzija operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 9.3, ki je namenjena iPhonom, iPadom in iPodom, prinaša sedem večjih novosti, zaradi katerih boste laže spali in učinkoviteje delali. Na namiznih računalnikih številni uporabljajo f.lux, na Androidih pa Twilight, v iOS pa bo isto funkcijo opravljal vgrajeni Night Shift. Po sončnem zahodu bodo barve zaslona toplejše (torej bolj rdečkaste), kar naj bi blagodejno vplivalo na bioritem. Dokazano je namreč, da belomodra svetloba zavira izločanja melatonina, medtem ko je učinek rdeče manj izrazit. To naj bi omililo motnje bioritma, ki so posledica bele svetlobe elektronskih zaslonov. Druge novosti so izboljšana aplikacija News, možnost zaščite vsebine Notes z geslom, nadgradnja CarPlaya z Apple Music in Maps ter številne manjše izboljšave.

Najteže pričakovana novost je seveda iPhone SE, ki bo imel 4-palčni zaslon, torej bo križanec med iPhonom 5S in iPhonom 6S. Po zunanjem videzu je na las podoben prvemu, medtem ko bo drobovje bolj v slogu slednjega. Za 400 dolarjev (16-gigabajtni model) dobimo 64-bitni procesor Apple A9 in koprocesor M9, kamero z 12 milijoni točk (Live Photos in video s 4K), LTE, Wi-Fi 802.11ac, izboljšano avtonomijo in boljši mikrofon ter podporo za Apple Pay. Prodaja se začne konec meseca, namenjen pa bo tistim, ki želijo nov Applov telefon, a za njega nočejo odšteti preveč in ne marajo ogromnih phabletov. Prodaja namreč počasi peša, tako da IDC napoveduje, da bo letošnja rast le še šestodstotna, medtem ko je bila predlani 28-odstotna. Novi veliki iPhone pa tako ali tako izide jeseni. In ne, iPhone SE ne bo imel nobenih dodatnih lukenj, ki bi FBI omogočile lažji odklep telefona. Še vedno bo uporabljal šifriranje in podatki se bodo še vedno izbrisali, če bomo kodo napak vnesli 10-krat.

Potem je tu še novi iPad Pro. Septembrski 12,9-palčni iPad Pro se ni najbolje prijel in prodaja v zadnjem četrtletju je upadla za 25 odstotkov. Novinec je zato manjši in po diagonali meri le 9,7 palca. Sicer kakšnih bistvenih novosti ne prinaša, saj ga še vedno lahko priključimo na tipkovnico ali po njem pišemo s stylusom. Verzijo z 32 GB dobimo za 600 dolarjev (ali 750 dolarjev za štirikrat prostornejšo, oboje za verzije pred LTE, ki ceno dvigne še za 130 dolarjev), ima pa še 12-megapikselsko kamero za snemanje videa v ločljivosti 4K. V primerjavi s starim iPad Air 2, ki je enakih dimenzij, je novi model 25 odstotkov svetlejši in 40 odstotkov manj bleščeč (zaslon seveda), uporablja pa funkcijo True Tone Display, s katero svetilnosti in barvni odtenek prilagodi okolju. Prodaja se začne 31. marca.

CareKit je odprtokodno ogrodje za aplikacije, ki so namenjeni zdravju uporabniku. Aplikacije v sklopu CareKit bodo omogočale bolnikom spremljati in bolje razumeti svoja stanja, prva aplikacija pa bo namenjena bolnikom s Parkinsonovo boleznijo, ki jo bodo uporabljali v šestih večjih bolnišnicah. Aplikacija bo spremljala bolnikove parametre in mu omogočila, da jih pošlje lečečemu zdravniku. Napovedujejo pa se še druge aplikacije.

Pametna ura Apple Watch se bo pocenila. Osnovna verzija Watch Sport, ki je nekdaj stala 350 dolarjev, bo odslej stala 300 dolarjev. Če pa vam to ne bo dovolj, je Apple predstavil tudi vrsto novih pasov iz najlona (moder, roza, rumen, črna). Posamezen pas stane 50 dolarjev, torej menjavanje ne bo poceni. Apple je mimogrede navrgel še nekaj drugih dejstev, denimo da je 99 odstotkov papirja v embalaži recikliranega.