Amazon dobil patent za preprečevanje internetnega kukanja h konkurenci

Matej Huš

17. jun 2017 ob 14:58:53

Amazon, ki že dolgo ni več le spletna trgovina, temveč ima tudi fizične prostore, in ki je ravnokar za 13,7 milijarde dolarjev kupil diskontno trgovsko verigo Whole Foods Market, je dobil patent za preprečevanje primerjanja cen v trgovinah. Amazon v svojih trgovinah ponuja brezžično omrežje (Wi-Fi), kar pa potrošniki po njegovih besedah pogosto uporabijo zato, da na spletu preverijo cene istih izdelkov pri konkurenci. In to Amazonu ni všeč.

Zato so v patentu (Physical Store Online Shopping Control) opisali način, kako prestrezajo promet prek Wi-Fi in ugotavljajo, ali uporabniki to počnejo. Potem lahko to informacijo tudi uporabijo sebi v prid, tako da strankam prikažejo, da je omenjeni izdelek v fizični trgovini na voljo tu in zdaj, ponudijo dodaten popust ali kakšno drugo ugodnost, predlagajo komplementarne izdelke ali pa povezavo preprosto onemogočijo. Glede na povezanost na različne dostopne točke Wi-Fi trgovec tudi ve, kje fizično v trgovini se nahaja kupec, in mu ponudi izdelke prav iz bližine.

Seveda to ne pomeni, da se Amazon boji internetne konkurence. Stranke lahko še vedno brskajo po internetu prek mobilnih podatkov, prav tako pa ni rečeno, da bo Amazon omenjeno tehniko sploh uporabljal. Povsem mogoče je, da so jo patentirali zato, da je ne bi uporabljala konkurenca, medtem ko stranke hodijo gledat ceno izdelkov na Amazonu.