Europol zaprl 12 prevarantskih klicnih centrov

Matej Huš

3. maj 2024 ob 22:15:27

Policijske enote iz Nemčije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova in Libanona so sredi aprila izvedle racije, s katerimi so sklenile več mesecev trajajočo operacije, v kateri so zaprli 12 centrov za spletne prevare po telefonu. Pridržali so 21 oseb in zasegli več kot milijon evrov gotovine.

Preiskava se je začela decembra lani, ko je 76-letna oškodovanka v Nemčiji želela dvigniti 120.000 evrov in jih izročiti kriminalcem, ki so se predstavljali za policiste. Stekla je akcija, ki se je kmalu razvila v čezmejno operacijo z imenom Pandora. Policisti so v štirih mesecih spremljali delovanje organizirane kriminalne združbe, ki je v Evropi upravljala 12 lažnih klicnih centrov. Prestregli so več kot 1,3 milijona telefonskih pogovorov in v tem času tarčam prihranili več kot 10 milijonov evrov, ko so jih opozorili na nevarnost.

Racije so izvedli 18. aprila. Izmed 21 pridržanih jih je pet v Nemčiji, preostali pa so v priporu na Balkanu in v Libanonu. Zanimivo je, da so se centri v različnih državah specializirali za različne vrste prevar. V Albaniji so se na primer osredotočili na prevare v zvezi z investicijami, v Libanonu na predplačinške kartice, v Bosni in Hercegovini pa na dolžinške.