Uberjevi vozniki zaslužijo malo nad minimalno plačo

Matej Huš

23. jun 2016 ob 23:07:01

Uber je zaradi svojega modela poslovanja pogosto tarča kritik, da ruši elemente normalnih delovnih razmerij in da predstavlja nelojalno konkurenco registriranim prevoznikom ljudi, pred čemer se je Uber pogosto branil z izjavami, da so njegovi izvajalci dobro finančno nagrajeni in tudi zato lahko nudijo prijaznejšo storitev. Oprijemljivih podatkov o zaslužkih voznikov za Uber v javnosti praktično ni, zato so dobrodošle informacije, ki so iz Uberja pricurljale do Buzzfeeda. Agregirani podatki iz več virov kažejo, da vozniki v Denverju, Detroitu in Houstonu zaslužijo 13,17, 10,75 oziroma 8,77 dolarja neto na uro. To pa ni bistveno več od minimalnih plač, ki na primer v Detroitu znaša 8,50 dolarja.

Ker pri Uberju vozniki krijejo vse stroške sami, so morali pri Buzzfeedu nekako oceniti stroške, ki jih ima voznik s svojo dejavnostjo. Zato so predpostavili, da povprečen voznik uporablja lastno 16.000 dolarjev vredno vozilo, s katerim bo prevozil 400.000 kilometrov. Porabo goriva so ocenili na 11,3 litra na 100 kilometrov, ceno goriva pa na 0,46 dolarja za liter. K temu so prišteli še 3000 dolarjev stroškov popravil, zavarovanja, registracije in cestnin letno. Računali so, da voznik svoje delo opravlja 40 ur tedensko 50 tednov v letu. Rezultat so uvodoma navedene številke, ki predstavljajo neto zaslužek voznika.

Podatki, ki jih je Buzzfeed uporabljal, se nanašajo na leto 2015 (dva ali osem tednov), in sicer zajemajo več kot tri milijone voženj. Uber sicer trdi, da nimajo podatka o neto zaslužku svojih voznikov, a nekatere preglednice, ki jih pridobil Buzzfeed, vseeno ponujajo oceno teh prihodkov.

Študija, ki jo je Uber naročil lani, je pokazala, da so njihovi vozniki v 20 mestih povprečno zaslužili 17 dolarjev bruto na uro. Od tega gre četrtina do tretjina za stroške, poleg tega pa so cene prevozov in plačil trenutno nižje kot leta 2014, za katero je podatke uporabljala omenjena študija. Problematično je tudi, da Uber v svojih reklamah navaja bruto prihodke svojih voznikov, ne omenja pa znatnih stroškov, ki jih imajo vozniki z vozilom. Uber pravi, da je to zato, ker so med seboj neprimerljivi.

V ZDA trenutno potekajo boji za uzakonitev minimalne plače v višini 15 dolarjev na uro. Vozniki Uberja od tega ne glede na razplet ne bodo imeli nič, ker pri Uberju niso zaposleni.