Internetna hitrost: Južna Koreja 1., Slovenija 29., Avstralija 51.

Matej Huš

16. maj 2017 ob 00:01:21

Akamai je objavil novo poročilo o stanju interneta v različnih državah, v katerem so primerjali tudi povprečno hitrost povezave do interneta. Na prvem mestu je Južna Koreja s 26,1 Mb/s, sledijo pa Norveška, Švedska, Hongkong in Švica. Slovenija je na solidnem 29. mestu tik pred Avstrijo. Lestvica pa je zanimiva predvsem zaradi na prvi pogled zelo slabega položaja Avstralije, ki seveda ni nič novega.

Kot ugotavlja The New York Times
, je povezljivost do interneta v Avstraliji katastrofalna. Niso redki primeri, ko ljudje velikanske datoteke raje pošljejo na disku po pošti kakor prenašajo prek interneta, ker gre tako hitreje. Navajajo primer glasbenega studia v Melbournu, ki svoje izdelke založniku iger v Brisbanu raje pošlje kar z diskom po pošti. Gre hitreje, pa čeprav je skoraj 2000 kilometrov proč.

Pa ne bi smelo biti tako. Avstralija se je že od nekdaj zavedala, da imajo pri internetnih povezavah problem, zato so leta 2009 zagnali iniciativo National Broadband Network, ki bo morala prinesti širokopasovno povezavo do interneta v vsa gospodinjstva in podjetja. Osem let pozneje in 29 milijard evrov pozneje je situacija še vedno katastrofalna. Čeprav je končna vrednost projekta ocenjena na 33 milijard evrov, je Avstralija trenutno po internetni povezljivosti za Kenijo in Tajsko, kar ji nikakor ni v ponos. Avstralija je bila prva država na svetu z nacionalnim programom, ki bi širokopasovne povezave prinesel v vsako gospodinjstvo in podjetje. Toda zgodile so se menjave vlad, naraščanje stroškov prek vseh meja, tehnični kompromisi in politično kupčkanje, ki so pripomogli k temu, da NBN ni zaživel, kot bi moral.

Čeprav so se hitrosti od leta 2013 podvojile, so se drugod povečale še bolj, tako da se je avstralski zaostanek v resnici povečal.