Netflix prihaja - na Kubo

Matej Huš

10. feb 2015 ob 13:25:31

Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne valute, kjer je konvertibilni peso vezan na dolar v razmerju 1:1, nacionalni peso pa je približno 25-krat manj vreden. Kubanci so deloma ali v celoti plačani v nacionalnih pesih. Povprečna plača na Kubi je približno 19 dolarjev (480 nacionalnih pesov), kar pomeni, da bo Netflix ostal ekskluziva premožnih.

Tudi internetni dostop na Kubi ni razširjen. Bela hiša ocenjuje, da ima dostop do interneta približno pet odstotkov prebivalstva, Novinarji brez meja pa to številko postavljajo na 25 odstotkov. Razlika je posledica definicije - pet odstotkov jih ima dostop do neokrnjenega interneta, četrtina prebivalstva pa do vladno nadzorovanih strani.

Vseeno pripeljati Netflix na Kubo sploh ni tako zelo nespametna poteza. Penetracija internetnega dostopa pač ne more nenadoma eksplodirati, temveč je treba investicije in spletno prisotnost podjetij in prebivalstva graditi počasi. Netflix je ena izmed investicij, ki lahko dvignejo povpraševanje. Netflix v ZDA v konicah ustvari tretjino vsega internetnega prometa, zato ga ni odveč imenovati motor razvoja internetne infrastrukture. Kubanski internet je sicer v rokah nacionalnega operaterja, a vseeno lahko upamo, da se bo obnašal vsaj malo tržno.

Kuba je pred štirimi leti dobila prve širokopasovne povezave, predlani pa so do Venezuele potegnili podmorski kabel. Dvig embarga jim bo olajšal nabavo mrežnih komponent in polaganje podmorskih kablov, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo dvig števila uporabnikov interneta na Kubi.