V ZDA stekel kazenski postopek zoper Uber

Matej Huš

6. maj 2017 ob 11:24:26

Temni oblaki nad Uberjem se kopičijo, zadnjega pa je prispevalo ameriško ministrstvo za pravosodje, ki začenja kazenski postopek zoper podjetje. V preteklosti se je Uber pogosto znašel na napačni strani zakona, kar je običajno povzročilo prepoved njegovega delovanja v določenih mestih in državah, opraviti pa je imelo z regulacijo potniškega prometa, ki jo je Uber često vehementno preziral. To pot pa gre za kaznivo dejanje, ki so ga zagrešili s svojim programom Greyball.

Pred dvema mesecema smo pisali o razkritju, da je Uber na različne načine aktivno iskal, kdo utegne biti organ pregona. To samo po sebi še ni bilo tako problematično, če ne bi Uber teh podatkov uporabljal zato, da se jim je aktivno izogibal. Ljudje, ki jih je Uber uvrstil v tako kategorijo, niso mogli poklicati prevoza, pogosto pa jim je prikazoval fantomska vozila itd. Pri identifikaciji je šel Uber tako daleč, da so preverjali, kdo je pogosto v okolici policijskih postaj ali drugih uradov, preverjali so številke kreditnih kartic, blokirali so najcenejše predplačniške telefone (ker so jih pogosto kupovali organi pregona za uporabo v preiskavah) itd.

Ko je The New York Times razkril to početje, se je nad Uber zgrnil plaz ogorčenja in javnega neodobravanja. Sedaj pa se obeta še kazenski pregon odgovornih, kar je bistveno večji problem. Z ministrstva niso sporočili, katerih kaznivih dejanj obtožujejo Uber in kako bodo preganjali odgovorne. Uber je v Kaliforniji že dobil sodno odredbo, da mora izročiti vse dokumente o programu Greyball. Viri potrjujejo, da gre za del kazenskega pregona.

Uber trdi, da so Greyball uporabljali izredno redko in da ga ne več. Iz Portlanda, kjer so Greyball najprej opazili, so sporočili, da je decembra 2014, ko je Portland preiskoval Uber, s to aplikacijo vsaj 16 uradnim osebam preprečili prevoz z Uberjem med zbiranjem podatkov. Po aprilu 2015 tega početja niso več zasledili, dodajajo. Uber je potrdil, da so Greyball v Portlandu uporabljali samo decembra 2014, ko še niso imeli vseh dovoljenj (!), zato so z njim želeli zaščititi svoje voznike.