Kako Uber zbira in obdeluje osebne podatke za izmikanje organom pregona

Matej Huš

4. mar 2017 ob 20:05:18

Uber je več let uporabljal program, s katerim se je izogibal policiji in ostalim organom pregona v državah, kjer je bilo njegovo delovanje prepovedano ali močno regulirano. Obstoj programa Greyball razkriva The New York Times in pojasnjuje, kako ga je Uber uporabljal vsaj v Bostonu, Parizu, Las Vegasu, Avstraliji, Južni Koreji in na Kitajskem.

Gre za del večjega programa VTOS (violation of terms of service), ki ga je Uber začel uporabljati leta 2014 in je danes izven ZDA večidel standardni del Uberjevega paketa. Z njim uradno Uber preprečuje najemanje storitev ljudem, ki storitev koristijo na nepošten način, ki ni v skladu s splošnimi pogoji poslovanja. V resnici pa je Uber s to aplikacijo preprečeval uporabo svoje aplikacije različnim inšpektorjem in podobnim, ki so pridobivali dokaze za postopke proti podjetju. Uberjeva storitev UberX, kjer navadni ljudje brez licenc, dodatnih pregledov in zavarovanj opravljajo potniški promet, je marsikod (trenutno še tudi pri nas) prepovedana.

Tak primer je Portland, kjer je Uber začel delovati brez dovoljenja mestnih oblasti. Ko se je inšpektor Eric England leta 2014 poizkusil peljati z Uberjem, mu to ni uspelo. Vozniki so mu vožnje odpovedovali, hkrati pa mu je aplikacija prikazovala fantomska Uberjeva vozila, ki sploh niso vozila. Uber je Englanda in podobne opredelil kot nezaupanja vredne (greyballing), zato jim je namestil lažno verzijo aplikacije, ugotavljamo sedaj.

Po besedah virov blizu podjetja je Uber ob prihodu v novo mesto delegiral vodjo programa VTOS, ki je imel naloge označiti ljudi, povezane z organi pregona, da jim VTOS ni dovolil uporabe. Ena izmed metod je bilo geografsko blokiranje (geofencing) - ljudje, ki so se pogosto nahajali blizu policijske postaje ali inšpektorata, so zelo verjetno tam delali. Opazovali so tudi številne kreditnih kartic, da bi preverili, ali so službene (policijske). Uberjevi zaposleni so šli tudi po trgovinah in si zapisali, kateri telefoni so najcenejši, da jih je Uber potem blokiral. Prav te so namreč pogosto kupovali organi pregona za ustvarjanje novih profilov pri preiskavi Uberja. Na koncu so seveda zlata jama podatkov tudi Facebook in ostala družabna omrežja. Skratka, v resnici je zelo enostavno ugotoviti, ali je nekdo zaposlen pri policiji ali ne; Uber je uporabljal več kot deset kvalifikatorjev.

Uber naj bi metodo razvil, da bi zavaroval voznike. Konkurenca, zlasti taksisti, so proti Uberju agresivno protestirali. Uber je razvil aplikacijo, ki bi jim preprečila uporabo storitev, da se ne bi mogli znesti nad vozniki. Toda Uber je kmalu ugotovil, da je v resnici orodje še bolj pripravno za izogibanje organom pregona. Uberjev uradni odziv je suhoparno predvidljiv. VTOS zavrne Uberjeve storitve uporabnikov, ki kršijo pogoje uporabe, kar vključuje ljudi z agresivnimi nameni, konkurenco in nasprotnike, ki sodelujejo z organi pregona, pravijo. Neodvisni strokovnjaki menijo, da je opisano Uberjevo početje nezakonito, niso pa si še enotni, katere vse zakone pri tem krši.

Še vedno menite, da zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov ni problematično, samo zato ker vas ne boli takoj?