Začela se je sodna bitka za samovozeči avtomobil med Google Waymo in Uber

Matej Huš

6. feb 2018 ob 22:10:30

Ta teden se je v ZDA začel eden največjih in najodmevnejših sodnih procesov, v katerem Waymo, to je Googlova oziroma Alphabetova enota za avtonomna vozila, toži Uber. Waymo namreč trdi, da je nekdanji zaposleni ukradel poslovne skrivnosti in jih odnesel k Uberju, kjer se je zaposlil. Proces je pomemben, ker bo v marsičem oblikoval prihodnost samovozečih avtomobilov v prihodnosti. Končno razsodbo pričakujemo še ta mesec. Anthony Levandowski je bil med vodilnimi Googlovimi inženirji, preden je domnevno prekopiral več tisoč dokumentov in jih odnesel k novemu delodajalcu, Uberju.

Včeraj so bile na vrsti otvoritvene izjave, kjer je Google seveda trdil, da je Uber krajo izvedel, ker bi ga sicer konkurenca prehitela pri razvoju avtonomnih vozil. Med napovedanimi dokazi so tudi interne okrožnice iz Uberja, kjer naj bi tedanji izvršni direktor Travis Kalanick dejal, da bo naredil vse, da dobi vse podatke in nekaj mesa od konkurence. Uberjeva taktika je namočiti Levandowskega, ki je tudi soustanovil Waymo, češ da je ravnal na lastno pest in podatkov sploh ni uspel predati Uberju. Lewandovski je namreč po odhodu iz Wayma ustanovil lastno podjetje Otto, ki ga je januarja 2016 kupil Uber in Levandowskega imenoval na položaj podpredsednika. Uber bo moral dokazati, da je sledil vsem pravilom in Levandowskega ni imenoval zaradi njegovega poznavanja Googlovega programa.

Poleg Levandowskega naj bi še dva zaposlena v Googlu ukradla podatke o tehnologiji lidar, ki jo je potem Uber domnevno uporabil v svojih vozilih. Tako pravi Google, Uber pa bo dokazoval, da njihov lidar ni povezan s temi načrti. Če se bo izkazalo, da to ni res, Uberju grozijo milijarde globe in odškodnine. Gre za bitko med dvema velikanoma, ki bosta nedvomno sooblikovala svet avtonomnih vozil v prihodnosti. Uber je na primer z Volvom sklenil dogovor o nakupu 24.000 avtonomnih vozil do leta 2021, Google pa je na nek način začetnik samovozečih avtomobilov.

V vsakem primeru se bo zgodba slabo končala za Levandowskega, saj je v interesu obeh podjetij, da mu naprtijo čim več krivde. Nenazadnje nihče ne zanika, da datotek ni prenesel, vprašanje je le, ali jih je Uber dobil in uporabil. Levandowski se večinoma brani z molkom.