SpaceX gre v vojaške posle

Matej Huš

1. maj 2017 ob 23:08:23

SpaceX je danes okrog 13.15 s Cape Canaverala na Floridi v orbito poslal satelit, kar je bila že peta uspešna izstrelitev letos. Posebna je bila zato, ker je SpaceX prvikrat vozil tajni tovor. Satelit NROL-76 je naročil National Reconnaissance Office, zato podrobnosti o tovoru niso znane. Tudi prenos izstrelitve se je končal nekoliko prej, tako da ne vemo, v katero orbito je bil satelit postavljen. Vse to kaže, da ima SpaceX dovolj zaupanja, da mu dovolijo voziti tudi vohunsko opremo. A moral si ga je izsiliti.

Doslej so vse vojaške misije v vesolje pošiljali z United Launch Alliance (ULA), kjer sodelujeta Boeing in Lockheed Martin. SpaceX je ustrezne certifikate za vojaške izstrelitve dobil leta 2015, potem ko je prestal dvoletno vojaško revizijo. Še pred tem je SpaceX moral tožiti zvezno vlado, ker so vse pogodbe dobivali v ULA. Vojska in SpaceX sta se potem za zaprtimi vrati poravnala in doslej je SpaceX dobil dve izstrelitvi; današnja je bila prva.

SpaceX bi bil moral današnjo izstrelitev izvesti že v nedeljo, a so jo 52 sekund prek vžigom motorjev preklicali zaradi problemov s senzorji. Sledila je danes. SpaceX je že četrtič v zgodovini uspel varno pristati prvostopenjsko raketo na trdnih tleh, torej ne na plavajoči ploščadi. Dvignila se je do višine 150 kilometrov, potem pa devet minut pozneje uspešno pristala. Zanimiva novost tokratne izstrelitve pa je bila kamera na tleh, ki je ves čas snemala prvo stopnjo rakete. Čeprav so že uspešno izstrelili rabljeno, so danes leteli z novo.