Pakistan bo zbral prstne odtise vseh uporabnikov mobilne telefonije

Matej Huš

24. feb 2015 ob 19:51:05

Pakistan se je lotil zbiranja biometričnih podatkov svojih državljanov, pri čemer želijo vse ostale države prehiteti kar po desni in v rekordnem času zbrati prstne odtise vseh prebivalcev te 185-milijonske države. Tega so se lotili tako, da bo oddaja in registracija prstnih odtisov pogoj za uporabo najbolj razširjene storitve v državi - mobilne telefonije.

Uradno gre za boj oblasti proti terorizmu in ker teroristi radi uporabljali mobilne telefone, jih bodo s to akcijo onemogočili. Oblastem so trn v peti anonimne predplačniške kartice SIM, ki bistveno otežijo identifikacijo uporabnika. Zaradi tega so se odločili, da bodo iz omrežja izključili vse SIM-kartice, ki jih lastniki ne bodo registrirali. Pri registraciji pa morajo dokazati svojo istovetnost in oddati prstne odtise, ki jih operater primerja s podatki v državni bazi NDRA (National Database & Registration Authority). Kdor svojih prstnih odtisov še ni oddal v NDRA, mora to storiti pred registracijo SIM-kartice. Ob tem poudarimo, da je od 1. avgusta lani že obvezna oddaja prstnih odtisov pri naročilu nove SIM-kartice; sedaj pa bodo popravili še zatečeno stanje.

Pakistanci so se projekta lotili izjemno zagnano in od začetka tega leta so registrirali že 53 milijonov SIM-kartic, ki pripadajo 38 milijonom ljudem. Tako so približno na polovici, saj je v Pakistanu v uporabi dobrih sto milijonov kartic. Rok se izteče 15. aprila in potem času bo njihova uporaba onesposobljena, če ne bodo registrirane. Prvotni rok je bil le 28 dni, a so ga podaljšali.

Problem je tudi logistične narave, saj je Pakistan velika in razpršeno poseljena država, kjer imajo mobilne telefone tudi ljudje, ki sploh nimajo stalne dobave elektrike. Mobilni operater Mobilink je na primer poslal 700 vozil po državi, v katerih prebivalcem iz odročnih predelov omogočajo registracijo SIM-kartic.

Čeprav je projekt uperjen proti islamskim teroristom, pa se ti zadržujejo v glavnem blizu meje z Afganistanom, kjer pakistanskega mobilnega omrežja sploh ni. Ti uporabljajo afganistansko omrežje in jih ukrep ne bo prizadel. Priznati je treba, da so bila pravila doslej zelo ohlapna in je bilo pogosto, da so imeli ljudje na svoje ime prijavljenih več SIM-kartic, ne da bi to sploh vedeli. Številni Pakistanci projekt celo podpirajo, saj si želijo izkoreniniti terorizem in zmanjšati število žrtev. A od tu do zbiranja prstnih odtisov celotnega prebivalstva je vseeno malce hud preskok.