TrapWire nadzoruje velika ameriška mesta in London

Matej Huš

13. avg 2012 ob 22:12:34

Mineva že deseti dan od začetka koordiniranih napadov DDoS na Wikileaks, ki so se začeli po objavi podatkov o sistemu TrapWire, s katerim ZDA nadzorujejo večja mesta v državi. Gre za podatke iz tako imenovanega vdora Stratfor, ki se je zgodil lani na božični večer, sedaj pa jih Wikileaks priobčuje pod imenom GIF (global intelligence files). Med njimi najdemo tudi obilico navedb sistema TrapWire.

Zasnova zanj sega v leto 2004, ko je podjetje Abraxas Corporation prijavilo blagovno znamko TrapWire. Sprva je bila zaradi podobno zvenečih imen zavrnjena, leto pozneje pa so jo vendarle dobili. V opisu so zapisali, da gre za "računalniško programsko opremo, ki se uporablja za odkrivanje, da opazujejo poslopja in izvajajo druge priprava na napad poslopij ali ljudi, povezanih z njimi". TrapWire počne še marsikaj drugega, se je izkazalo.

Sistem je namenjen prepoznavanju potencialnih teroristom med pripravami na napad strateško pomembnih točk, kot so recimo Kongres, londonski 10 Downing Street, podzemna železnica itd. Ves čas se spremlja slika na CCTV-kamerah, izjava prepoznavanje obrazov, spremlja registrske številke vozil v bližini in koplje po javno dostopnih bazah podatkov (tudi Facebook sodi mednje!). Zbrani podatki se potem združijo, šifrirajo in pošljejo v podatkovni center na neznani lokaciji, ki ga upravlja podjetje Abraxas. V njem je zaposlenih več nekdanjih obveščevalcev in agentov. Tam se poslani podatki o osebah primerjajo z evidencami sumljivih posameznikov. TrapWire že deluje v mnogo ameriških mestih (npr. Washington, New York, Los Angeles, Las Vegas) in ponekod v Kanadi in Veliki Britaniji (London), natančnega seznama pa ni mogoče dobiti.

Ponudili naj bi ga celo Googlu, Salesforcu in nekaterim drugim podjetjem, a trditve niso zanesljive. Anonymous je že napovedal, da bodo poiskali elektronske možgane in vozlišča sistema ter ga uničili. A medtem teče napad na Wikileaks, katerega izvor je neznan. Napadalci naj bi stran konstantno bombardirali z 10 Gbps lažnih zahtevkov, zaradi česar je stran večidel neodzivna.

Razni sistemi za nadzor niso nič novega. TrapWire je dvignil toliko prahu, ker gre za najobsežnejši tovrstni sistem, ki še raste in sproti zbira podatke iz več virov. Še večji problem je, da je v lasti zasebne korporacije, ki svoje storitve prodaja vladnim službam. Ni pa znano, kam shranjujejo zbrane podatke in kaj z njimi počnejo - gotovo je le, da jih ne brišejo.