Zuckerberg bi upravljal Facebook z mislimi. Bo NSA prisluškovala?

Iztok Hočevar

21. apr 2017 ob 08:17:09

»Predstavljajte si, da lahko napišete sporočilo neposredno s svojimi možgani. Torej s svojimi mislimi,« je včeraj na Facebookovi konferenci za razvijalce f8 dejala šefica letno dni starega spin-offa Building 8 Regina Dugan. Ambicije Facebooka s podjetjem Bulding 8 niso nič novega, tokrat pa je podjetje javnosti predstavilo do sedaj neznane informacije in rešitve, ki jih razvijajo. Paradna konja prihodnosti Facebooka sta tako sistem za upravljanje naprav z mislimi in tehnologija, ki bi omogočala sprejem avdio informacij prek vibracij na koži. Slednja sicer ostaja bolj ali manj še v začetni fazi.

100 besed na minuto

Glede na časovnico predstavljeno lani ima Building 8 še 12 mesecev časa, da razvije delujoči prototip za miselno komunikacijo z napravami. Eden izmed ciljev, ki so si jih zastavili, je, da bo rešitev omogočala pisanje sporočil s hitrostjo 100 besed na minuto, kar je v povprečju petkrat hitreje kot pisanje s prsti. Drugi cilj, ki ga je Duganova izpostavila, je razvoj neinvazivne tehnologije. Oziroma po domače, Facebook želi razviti rešitev, ki ne bo potrebovala dodatnih strojnih komponent v človeškem telesu. Torej nobenih žic v možganih in podobnih stvari. Misli naj bi se tako prenašale prek nosljivih naprav.

AR

Kje pa je poslovni model oziroma praktična uporabnost tehnologije prosto po Facebooku? Modri velikan bo – seveda v primeru uspešnega razvoja – tehnologijo povezal s svojimi rešitvami za obogateno resničnost. Predvsem z eno. Prihodnost v očeh Facebooka so posebna visokotehnološka očala z obogateno resničnostjo. Uporabniku tako ne bo potrebno uporabljati tablice ali telefona za navigacijo, v realnem času bodo očala prevajala tuj jezik … Vendar vsa ta tehnologija že obstaja do določene mere, je izpostavila Duganova. Po njenih besedah je glavni problem uporabniški vmesnik (temu tudi FB pripisuje neuspeh Googlovih očal) in prav to težavo naj bi Facebook rešil s tehnologijo miselnega nadzora.

Veliki brat

Seveda so se takoj po predstavitvi pojavila opozorila glede varnosti osebnih podatkov. No, v tem primeru kar varnosti in zasebnosti misli. Bi lahko država in tajni agenti lovili misli na poti od možganov do naprave? Bo imel Facebook dostop do vseh naših idej in misli, tudi do tistih najbolj skritih?

»Mi želimo le, da ljudje začnejo lažje in boljše komunicirati,« je še dejala Duganova.