Kako bi Microsoft ubil gesla

Iztok Hočevar

19. apr 2017 ob 16:41:30

Četici podjetij, ki želijo najti alternative geslom za dostop, se je pridružil tudi Microsoft. Medtem ko nekateri sanjajo o identifikaciji osebe prek prepoznave srčnega utripa ali pa merjenja dolžine telesnih okončin, je ideja velikana iz Redmonda veliko bolj realna. In enostavna.

Microsoft je razvil programovje imenovano Microsoft Authenticator account, ki ga naložite na svoj osebni računalnik oz. prenosnik in na pametno napravo – najbolje na pametni telefon. Ko se boste želeli vpisati v operacijski sistem PCja oz. prenosnika, bo ta poslal obvestilo na vašo pametno napravo o zahtevi za vpis. In le z enim pritiskom na pametni napravi boste odobrili vstop v napravo. Microsoft temu pravi strategija prenašanja bremen varnosti iz možganov na naprave.

Seveda ne gre za popolno rešitev. Mnogi so ob najavi Microsofta izpostavili, da morda pa ni pametno imeti prav vse na pametnem telefonu. Recimo če pride do kraje. Vendar na drugi strani statistika kaže, da so gesla izjemno neučinkovita. In v večini primerov zaradi samih uporabnikov.