Google izgubil pritožbo v Rusiji

Matej Huš

17. avg 2016 ob 22:18:29

Google je izgubil pritožbo zoper rusko protimonopolno agencijo (FAS), v kateri je ugovarjal ukrepu, ki mu ga je bila FAS izrekla zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja. FAS je namreč odločila, mora Google plačati 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe, ker je na telefonih z Androdiom prepovedal nameščanje konkurenčnih Yandexovih aplikacij, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, zemljevide ipd.

Poleg globe je FAS Googlu odredila, da mora prenehati s sporno prakso, na kar se je Google pritožil, ker po lastnem tolmačenju ni počel nič nezakonitega. Prizivno sodišče je v celoti pritrdilo FAS, zato mora sedaj Google izvesti ukrepe za odpravo nepravilnosti. V Googlu so dejali, da bodo odločitev komentirali šele, ko jo bodo v celoti proučili. To je že druga pritožba v istem postopku, ki jo je Google izgubil. Znesek šest milijonov evrov sicer na Googlov poslovni rezultat ne bo imel nobenega učinka.

Bistveno večji problem pa ima Google v EU, kjer teče postopek zaradi skoraj enakih očitkov, to je zlorabe prevladujočega položaja Androida na trgu, ki domnevno neupravičeno preferira lastne Googlove storitve v primerjavi s konkurenčnimi. Aprila je prejel od Evropske komisije izjavo o nasprotovanju, preiskava pa še ni končana. Ruski FAS pa se je sedaj začel ukvarjati z Applom, saj naj nepošteno določal cene novih telefonov na ruskem trgu.