Kurzweil o projektu Google AI

Matej Huš

13. jan 2013 ob 14:12:09

Ko se je decembra Ray Kurzweil pridružil Googlu na mestu vodje inženirjev, so bila pričakovanja velika. Kurzweil dela na projektih, kjer se ukvarja s strojnim učenjem in procesiranjem jezika. Kdor pozna njegove interese in predhodne projekte, se je torej takoj vprašal, ali Google razvija umetno inteligenco (AI). Kurzweil je dal ekskluzivni intervju za Singularity Hub, kjer je predstavil svoje delo in načrte v Googlu.

Glavni projekt, s katerim se ukvarja Kurzweil, je razumevanje naravnega jezika. Trenutno namreč spletni iskalniki še ne razumejo človeškega jezika, zato se je treba z njimi pogovarjati drugače kakor z ljudmi. Medtem ko ljudi sprašujemo z vprašanji, moramo Googlu postavljati ključne besede. To se ima v prihodnosti spremeniti. Googlov projekt AI želi ustvariti sistem, ki bo razumel, kaj nas zanima, ne le katere ključne besede iščemo. Kurzweil dodaja, da bo v prihodnosti uporabnik na večino svojih vprašanj dobil odgovore, ne da bi jih eksplicitno zastavil. Sistem bo z analizo predhodnih vprašanj, elektronske pošte in drugih informacij enostavno vedel kaj uporabnika zanima, o čem ima pomisleke, kaj ga skrbi in podobno ter mu predstavil informacije s tega področja. To ni tako neverjetno, saj Google že sedaj ve precej o vas - pomislite na tematske reklame, ki jih servirajo.

Osebni asistenti, ki razumejo enostavna vprašanja, seveda že obstajajo. Omenimo le Siri, Google Voice Search in Maluubo. Te prepoznavajo naravni jezik in se nanj z odgovori zelo dobro odzivajo, a ga še vedno ne razumejo. Googlov nov AI bo nekaj povsem drugega.

Verjetno ne bo šlo za ločen oziroma samostojen izdelek, ampak bo vgrajen v Googlov iskalnik, ki bo tako še bolj človeški. Kurzweil je govoril tudi o svoji knjigi How to Create a Mind. Glavna težava je hierarhičnost jezika, za kar je odgovoren neokorteks (nova možganska skorja, najbolj analitičen in v evoluciji nazadnje pridobljen del človeških možganov), ki za zdaj preprečuje popolno računalniško razumevanje jezika. Z eksponentno naraščajočo računalniško močjo naj bi te ovire odpravili, verjame Kurzweil, in dobili izdelek, ki bo bistveno pametnejši od Watsona.