EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Matej Huš

24. jan 2018 ob 21:11:56

Qualcommove pravne težave oziroma globe, ki jih dobiva v zadnjih mesecih, se nadaljujejo. Evropska komisija je danes sporočila, da je podjetju izrekla 997 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu čipov za LTE. Posebej problematično je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonih. V pogodbi, ki je bila podaljšana do leta 2016, so bili predvideni veliki bonusi za Apple, če ta ne bi kupoval čipov od nobenega drugega proizvajalca. Zlasti Intel je večji proizvajalec čipov LTE, ki se je poskušal prebiti v pametne telefone, a mu to pri Applu ni uspelo.

V pogodbi je bilo natančno opredeljeno, da bi se Qualcommova plačila Applu ustavila, če bi Apple izdal kakršnokoli napravo, ki bi imela čipe konkurenčnega proizvajalca, četudi bi naročila pri Qualcommu ostala nespremenjena. Še več, Apple bi moral celo vrniti del preteklih plačil. To je očitna kršitev protimonopolne zakonodaje, saj je Qualcomm nepošteno onemogočal konkurenco. Dokumentacija, ki jo je pridobila Komisija, kaže, da je Apple resno razmišljal o zamenjavi ali vsaj dopolnitvi seznama dobaviteljev v novih napravah, a so se zaradi predvidenih sankcij odločili počakati do izteka pogodbe. Septembra 2016, takoj ko je pogodba potekla, je Apple začel sodelovati tudi z Intelom.

Komisija je v preiskavi ugotovila, da je Qualcomm s svojimi ravnanji škodoval tako potrošnikom kakor konkurentom. Glede na težo in trajanje (pet let in pol) kršitev ter posledice je odločila, da mora Qualcomm plačati 997 milijonov evrov globe, kar predstavlja 4,9 odstotka prihodkov podjetja v letu 2017. Qualcomm mora tudi v prihodnosti poskrbeti, da ne bo počel podobnih nečednosti.

Spomnimo, da je Qualcomm oktobra lani prejel 774 milijonov dolarjev kazni na Tajvanu. Še pred tem ga je Južna Koreja kaznovala z 854 milijoni dolarjev, Kitajka pa z 975 milijoni dolarjev. Preiskava v ZDA še poteka.