Zbogom, Windows Vista

Matej Huš

11. apr 2017 ob 17:18:26

Danes se izteka podaljšana podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows Vista, ki je izšel davnega leta 2006. Osnovna podpora se je zaključila že aprila 2012, sedaj pa je konec tudi podaljšane podpore. To pomeni, da ne bo mogoče dobiti nobenih novih varnostnih popravkov ali kakršnihkoli drugih posodobitev, niti ne bo več na voljo nobena oblika plačljive podpore. To je torej skrajni čas, da se Windows Vista poslovi z vseh računalnikov.

K sreči kakšni večjih pretresov to ne bo povzročilo, saj Vista sodi v skupino manj priljubljenih verzij Windows. Med uporabniki je bil slabše sprejet le še Windows ME, Windows 8 pa nekako deli usodo z Visto. Tržni delež Viste je trenutno manj kot enoodstoten, zato jo je lahko Microsoft pokopal z bistveno manj pompa kakor Windows XP. Mimogrede, Windows XP ima še vedno desetkrat več uporabnikov od Viste, in sicer kar dobrih sedem odstotkov. Najpopularnejši je še vedno Windows 7 s skoraj polovičnim tržnim deležem, četrtino pa ima Windows 10.

Vista je izšla v času, ko je bil Microsoft najmanj priljubljen. Čeprav je prinesla vmesnik Aero, nov iskalni vmesnik in spremembe v meniju Start, ki so z nami še danes, se je bolj spomnimo po slabih rešitvah in tistemu, česar ni prinesla. Microsoft je obljubljal nov datotečni sistem WinFS, ki ga naposled ni bilo. DRM zaščita za blu-rayje in osovražena pojavna okna UAC (User Account Control) pa so postali zaščitni znaki novega sistema. Na koncu smo torej dobili sistem, ki ga ni maral skoraj nihče, zato je velika večina uporabnikov naredila preskok z Windows XP kar na Windows 7.