Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

Matej Huš

10. apr 2012 ob 18:13:45

Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni popravki za novoodkrite ranljivosti, podjetja pa bodo seveda lahko dobila dodatno plačljivo podporo.

Hkrati velja omeniti, da bosta čez natanko dve leti Windows XP in Office 2003, ki sta že od aprila 2009 v stadiju dodatne podpore, označena kot zastarela. Microsoft bo aprila 2014 zanju prenehal nuditi vsakršno podporo, najsi bo to zgolj pomoč uporabnikom ali izdajanje varnostnih popravkov. Windows XP je spričo svoje priljubljenosti tako ali tako postal Microsoftov sistem z najdaljšo podporo, saj bi ga bili morali po prvih napovedih upokojiti že leta 2007, a jih je vztrajna kopica uporabnikov vsakokrat prepričala o nasprotnem. Windows Vista bo v razširjeni podpori vsaj do leta 2017.

Vista ima še vedno približno osemodstotni tržni delež, medtem ko ima Windows XP največjega s 45-50 odstotki (odvisno od metrike). Težko je verjeti, da bo v naslednjih dveh letih bistveno upadel, zato bo leta 2014 Microsoft pred zanimivo odločitvijo, kaj storiti z Windows XP.