Na letalih ne bomo telefonirali

Matej Huš

11. apr 2017 ob 17:31:48

Pred davnimi 26 leti je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) prepovedala uporabo telefonov na letalih, ker je obstajala nevarnost, da bi njihovo elektromagnetno valovanje motilo občutljive instrumente na letalu. Danes teh nevarnosti ni več, a na letalih vseeno ne bomo smeli telefonirati. Razlog se skriva v bontonu.

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je že leta 2013 dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom, čemur je naslednje leto sledila tudi EU. Toda pomisleki niso zgolj tehnološki. Ameriško kabinsko osebje je leta 2014 zahtevalo vrnitev prepovedi, ker da so elektronske naprave po eni strani predstavljale nevarnost med letom, če je letalo zašlo v turbulence, po drugi strani pa so bili potniki zaradi elektronike manj osredotočeni na navodila. Sindikatu ni uspelo in elektronika je na letih ostala. Toda zaradi zelo podobnih razlogov telefoniranja na letalih ne bo.

FCC-jev predsednik Ajit Pai je namreč povedal, da bo na FCC-ju glasoval proti telefonskih pogovorom na letih. Ostala komisarja, ki tudi glasujeta, bosta po predvidevanjih tudi glasovala eden za in eden proti. Prejšnji FCC-jev predsednik Thomas Wheeler si je prizadeval prepoved odpraviti, a je bil s svojimi prepričanji precej osamljen.

FCC je v javni razpravi prejel več kot 1400 komentarjev, med katerimi je bila večina za prepoved glasovnih klicev. Tudi prometno ministrstvo, ki bi po morebitni FCC-jevi sprostitvi prepovedi imelo ključno besedo pri določanju, je v javni razpravi prejelo večino negativnih mnenj. Najbolj so bili proti telefonskim klicev člani kabinskega osebja, ki se upravičeno bojijo, da bi to prineslo novo vrsto motenj na letih, predvsem pa več hrupa v kabini.

Zanimivo je, da uradna pravila FCC-ja in FAA ne govorijo nič o storitvah VoIP (razni Viberji, WhatsAppi ipd.). Večina letalskih družb sicer interno prepoveduje vsakršno govorjenje v telefon. Čeprav je na na nekaterih letih izven ZDA mogoče tudi telefonirati, širšega razmaha te možnosti v dogledni prihodnosti ni pričakovati.