Ameriške stevardese zahtevajo korak nazaj glede rabe elektronike

Matej Huš

15. okt 2014 ob 01:22:58

Ko je najprej ameriška FAA in kasneje še evropska EASA dovolila uporabo elektronike med poletom, se je razvila živahna debata o družbenih posledicah te spremembe. Tehnično raba elektronike ne predstavlja več nobene nevarnosti za letalske sisteme, vpliv na polno kabino ljudi pa treba ocenjevati z drugačnimi vatli. In ameriško kabinsko osebje je mnenja, da je dovoljenje rabe elektronike med poletom škodljivo, zato sedaj toži FAA.

Po spremembi pravil lanskega oktobra je FAA kmalu vsem večjim ameriškim letalskim družbam dovolila njihovo implementacijo. Dokazati je bilo treba, da elektronika njihovih letal ne moti, in FAA jim je spremembo pravil odobrila. In tako je uporaba vse elektronike dovoljena med vsemi fazami leta, pod pogojem da je izključena povezljivost z mobilnim omrežjem (WiFi in Bluetooth nista problematična).

Sindikat kabinskega osebja toži FAA in želi ukinitev teh pravil, ker po njihovem mnenju elektronika predstavlja nevarnost. In to povsem oprijemljivo, saj potniki pri predstavitvi varnostnih protokolov pred vzletom niso več osredotočeni in ne poslušajo. Hkrati so elektronske naprave nevarne, ker lahko pri nenadnih premikih letala postanejo nevarni projektili, kar se je po besedah sindikata že zgodilo vsaj enkrat. Razlog, da je treba med vzletom in pristankom vse večje predmete zavarovati, namreč ni iz trte izvit.

Amanda Duré, ki v tožbi zastopa sindikat, pravi, da bi bili pripravljeni pristati na kompromisno ureditev, ko naprav med vzletom in pristankom ne bi bilo treba izključiti, bi jih pa bilo treba pospraviti v predale nad glavami. Tožbo so vložili že decembra lani, a je javnost zanjo izvedela šele sedaj.

Letalski prevozniki imajo sicer pravico sami določiti strožja pravila od FAA-jevih, a se za to v večini niso odločili. Sindikat kabinskega osebja zato sedaj ureditev zahteva neposredno pri FAA, da se ne bi bilo treba pogajati z vsako družbo posebej.