Tudi Amazon bo vrnil denar, ki so ga najmlajši zapravili za nakupe znotraj aplikacij

Nina Perovič

6. apr 2017 ob 15:10:10

Po treh letih tožarjenja se je ameriška agencija Federal Trade Commission (FTC) uspela dogovoriti s spletnim velikanom Amazon o povrnitvi denarja, ki so ga zapravili najmlajši prek nakupov znotraj aplikacij dostopnih na platformi spletnega trgovca. Amazon bo uporabnikom vrnil okoli 70 milijonov dolarjev, povračilo pa velja le za transakcije, ki so bile opravljene med novembrom 2011 in majem 2016. Podrobnosti celotnega postopka vračanja denarja bodo predstavili v bližnji prihodnosti, tako da še ni znano, ali bodo tudi Slovenci upravičeni do povračila.

Poslovni model: otroci

In zakaj pravzaprav gre? FTC (Federal Trade Commision) je pred leti očital Amazonu, da prek njihovih aplikacij najmlajši opravljajo nakupe še preden se naučijo brati in pisati. Brez gesla, le z nekaj kliki, so malčki pridno pred družinskih tablic ali pametnih telefonov opravljali nakupe, za katere starši (in verjetno v večini primerov tudi otroci) niso vedeli. FTC je želel zaščititi denarnice staršev nadobudnih mladih potrošnikov in od Amazona zahteval otežitev procesa nakupa. Pri Amazonu so trdili, da je sam postopek od začetka do konca nakupa dovolj kompleksen, zato se je primer znašel na sodišču.

Vendar Amazon ni edino podjetje, ki je služilo milijone na tak način. V primežu FTC se je pred leti znašel tudi Apple, ki pa je dogovor sklenil že leta 2014. In uporabnikom vrnil 32,5 milijona dolarjev.