Apple začel prodajo iPhona 3G S

Matej Huš

20. jun 2009 ob 01:11:26

Apple je uradno začel prodajati novi model iPhone 3G S, ki smo ga nestrpno pričakovali po vseh pompoznih napovedih in predstavitvah. Prvi dan prodaje je bil petek, a začuda tokrat ni bilo tako ogromnih vrst čakajočih kot ob prvi predstavitvi iPhona in lanski splavitvi iPhona 3G. Bodisi zaradi boljše priprave bodisi zaradi manjšega navala so letos brez težav zdržali Applovi in AT&T-jevi strežniki, kjer je treba opraviti aktivacijo.

Mi pa si poglejmo, kaj poganja nov telefon, da ga Apple oglašuje kot najhitrejši iPhone do zdaj. V njem boste našli 600 MHz Samsungov procesor ARM Cortex A8 S5PC100 in grafični čip PowerVR SGX podjetja Imagination Technologies. Preizkusi so pokazali, da je nov telefon dejansko hitrejši od starega, saj se nativne aplikacije, ki za delovanje ne potrebujejo omrežja, odzivajo hitreje.

Poleg nove strojne opreme je Apple malce prenovil tudi programje. Priložen je kakopak nov operacijski sistem iPhone OS 3.0, ki so ga že predstavili in o katerem smo že pisali. Ta poleg večjih novitet, kakršni sta stereo Bluetooth in Spotlight, nudi tudi majhne, a prav tako pomembne izboljšave, kot je funkcija kopiraj in prilepi. In končna ocena? Prisodili so mu štiri zvezdice, če pa je za 32 GB-model vredno odšteti 299 dolarjev, morate oceniti sami. Časa imate vsekakor še dovolj, saj ga v Slovenijo še lep čas ne bo.