Pazljivo z dokumenti na docs.com

Matej Huš

27. mar 2017 ob 20:18:14

Docs.com je priljubljena in pripravna Microsoftova storitev za deljenje dokumentov, ki jo ljudje množično uporabljajo za deljenje dokumentov in skupno delo na njih. Toda očitno večina ni vedela, da je privzeta nastavitev vidnosti vseh dokumentov Javno. In na to do tega konca tedna ni bil pozoren nihče, Microsoft pa je na naslovi strani ponujal okence za iskanje po vseh dokumentih, Google in ostali iskalniki pa so jih seveda veselo indeksirali.

Kevin Beaumont je na hud nesporazum opozoril v soboto in pokazal, da gre za resno varnostno pomanjkljivost. Pravzaprav ne gre za luknjo, saj storitev deluje točno tako, kot bi morala, žal pa to ni enako temu, kar ljudje od nje pričakujejo. Iskanje po dokumentih na docs.com je pokazalo, da je dostopnih na tisoče dokumentov z različnimi gesli, uporabniškimi imeni, številkami zdravstvenega zavarovanja, zdravniški izvidi, internimi dokumenti iz podjetij itd. Skratka, dokumenti, za katere so ljudje menili, da so vidni le izbranemu krogu, pa so bili priobčeni svetu.

Microsoft se je hitro odzval in najprej umaknil funkcij iskanja z vstopne strani v docs.com, kar pa težave ni v celoti rešilo. Dokumenti so še vedno indeksirani v iskalnikih, zato je Microsoft blokiral dostop do dokumentov, če uporabnika tja napotuje Google.

Kdo je kriv za ta fiasko, je težko reči. Microsoft zagotovo ni utrpel nobenega vdora, saj so dokumente na splet postavili uporabniki sami. A po drugi strani Microsoftu lahko očitamo, da je bila privzeta nastavitev (javna vidnost) nevarna in predvsem drugačna, kot to velja za dokumente, ustvarjene v Word ali Excel Online. Nastavitev vidnosti je šele na dnu dokumenta, gumb Shrani pa na vrhu. Res je, da se ob pritisku Shrani izpiše opozorilo o vidnosti, a se to prikaže v levem stolpcu in je podobno ostalim oknom, zato ljudje pogosto kliknejo Shrani in ne preberejo še enkrat.

Da se Microsoft tega problema zaveda, priča tudi hitra reakcija. Še bolj zanimivo pa je, da se je sedaj funkcija iskanja na stran docs.com brez pojasnila ponovno vrnila. S tem pa tudi enostaven dostop do vseh dokumentov, ki jih lastniki še niso zaklenili.