Microsoft izdal Office Web Apps

Matej Huš

10. jun 2010 ob 11:52:22

Microsoft je javnosti ponudil svojo spletno pisarno Office Web Apps, ki v prvi vrsti namenjena uporabnikom v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi in na Irskem, ker je za zdaj prevedena v angleščino, francoščino in španščino, a je dosegljiva od vsepovsod. Gre za neposredno konkurenco Google Docs.

Microsoft je vključil spletne verzije Worda, Excela, PowerPointa in OneNota. Uporabniki lahko svoje dokumente prenesejo na splet. Uporaba programske opreme je mogoča z brskalniki Internet Explorer 7, Chrome (Windows in Mac), Firefox 3.5 (Windows, Mac in Linux) in Safari 4 ali novejšimi različicami. Podprli so tudi večino pametnih telefonov, med njimi tiste z brskalniki Internet Explorer, Safari, BlackBerry, Nokia S60, NetFront, Opera Mobile in Openwave.

Dodatni bonbončki poleg preprostega urejanja in ustvarjanja dokumentov so hranjenje preteklih revizijskih različic, iskanje po vseh dokumentih (ne le lastnih, ampak vseh, do katerih imamo dostop) in možnost sočasnega dela (kolaboracije) v Excel in OneNote. Dokumenti se shranjujejo na 25GB zastonj prostora na Microsoftovem servisu SkyDrive v novih Office formatih (docx, xlsx, pptx).

Prihodnji teden bo izšel še klasični pisarniški paket Office 2010 in tedaj bo Microsoft pokazal popolno integracijo okolij. Takrat bodo sodelovali Office 2010, Office Web Apps in SkyDrive.

Aplikacijo lahko preizkusite tudi iz Slovenije, potrebujete Windows Live ID.