Dropbox Paper konkurira Google Docs

Matej Huš

30. jan 2017 ob 21:30:25

Dropbox že dolgo časa ponuja plačljivo storitev za podjetja, ki pa stoji pred težko nalogo. Konkurirati mora Microsoftovemu Officeu 365 in Googlovemu G Suite, ki že imata kopico zadovoljnih uporabnikov. Dropbox, ki želi biti več kot le oblačna hramba podatkov, je pred časom neuspešno poizkušal z Mailboxom in Carouselom za deljenje slik, nato pa se je preusmeril v orodje za sodelovanje pri dokumentih. Če ima Google svoje Google Docs, ima Dropbox svoj Paper, ki pa je bil do danes v beta stadiju.

Dropbox Paper je sedaj uradno na voljo v 21 jezikih. Osnovne funkcije Dropbox Paper ponuja vsem uporanikom Dropboxovim storitev, tako brezplačnega domačega paketa kakor poslovnega (Business in Enterprise). Dropbox Paper v večji meri ostaja enak, kot je bil v beta verziji, dobil pa je na primer možnost organiziranja dela v projekte in lažjega postavljanja rokov in razdeljevanja zadolžitev. V principu pa gre za orodje za sodelovalno urejanje dokumentov v oblaku. Ker Dropbox dobro ve, da ne obstaja v vakuumu, omogoča uvoz in urejanja kopice datotečnih formatov, ki so lastni Microsoftu ali Googlu.

Druga novost, ki jo je predstavil Dropbox, se imenuje Smart Sync. Doslej smo za delo na datotekah v dropboxu potrebovali lokalno kopijo, ki se je sproti sinhronizirala v oblak. To je pri velikih mapah lahko predstavljalo problem, saj smo po nepotrebnem trošili lokalni prostor. Druga možnost je bilo delo neposredno v brskalniku, kar pa ima tudi svoje slabosti. Smart Sync nam omogoča, da datoteke vidimo v lokalni mapi na disku in delamo z njimi kot z običajnimi datotekami, v resnici pa ves čas domujejo v oblaku. Dropbox Smart Sync bo na voljo za poslovne uporabnike, kjer ga - roko na srce - tudi bolj potrebujejo. Vprašanje pa je, če bodo te novosti dovolj, da resneje ogrozi Microsoft in Google.