Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Matej Huš

18. maj 2019 ob 13:41:33

Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti oglaševalske prihodke. Evropska komisija je februarja letos ugotovila, da so ukrepi nezadostni. V tretjem poročilu aprila letos je bila situacija boljša. Komisija je pozdravila napore za odstranjevanje zavajajočih reklam in splošen napredek, grajala pa je slabo kakovost informacij, ki jih je prejela od omenjene trojice v poročilih.

V novi izjavi podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip, komisarka za pravosodje Věra Jourová, komisar za varnostno unijo Julian King ter komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel prepoznavajo nadaljnje napore podjetij za povečanje transparentnosti in zaščito integritete prihajajočih volitev. Ugotavljajo, da so podjetja zaostrila ukrepe, ki preprečujejo zlorabo njihovih platform in da čedalje bolje izpolnjujejo zahtevo o poročanju Evropski komisiji. Vseeno pa posredovani podatki še vedno niso dovolj natančni, da bi lahko Komisija neodvisno ocenila, kako dobro se platforme borijo proti širjenju dezinformacij v EU. Pričakujejo, da bodo platforme v prihodnosti okrepile svoje sodelovanje s preverjevalci dejstev (fact checkers) v vseh državah članicah. Zelo pozitivna vest je Microsoftova pripravljenost, da pristopi h kodeksu.