Android 7.0 je tu

Matej Huš

22. avg 2016 ob 23:23:09

Spričo razdrobljenosti ekosistema Android je težko z občo veljavnostjo razglasiti, da je nova verzija Androida prispela, a če vzamemo kot izhodišče Googlove osnovne pametne telefone Nexus, se je z Androidom 7.0 to zgodilo. Danes je Google začel pošiljati nadgradnjo na telefone Nexus 6, 6P, 5X, 9, Player, Pixel C in General Mobile 4G (Android One), postopek pa bo trajal več tednov, opozarja Google. Odvisno od modela in geografskega položaja boste torej Android 7.0 Nougat prejeli enkrat v prihodnjih tednih.

Ena večjih zamer ekosistemu Android je neusklajenost nadgradenj, saj morajo vsi ostali proizvajalcev pametnih telefonov sedaj pripraviti svojo različico nadgradnje, kar bo v najboljšem primeru trajalo, številni telefoni pa nadgradnje sploh ne bodo prejeli. Načeloma velja, da čim novejši je telefon, tem več je možnosti, da bo nadgrajen, in tem hitreje se bo zgodilo. Med novinci pa bo prvi model z novim Androidom LG-jev V20. Toda niti prvinski Nexusi niso imuni na tovrstno ignoranco proizvajalca, saj se je Google odločil, da Nexus 5 iz leta 2013 nadgradnje na Android 7 ne bo dobil, čeprav tehnično ni nobenega razloga za to. Verjetno bo prihodnje leto enako z Nexusom 6, ko bo izšel naslednji Android.

Google pravi, da je v novem Androidu več kot 250 večjih izboljšav, zato naštejmo le največje in najopaznejše. Najprej bomo zagotovo opazili prenovljena obvestila (notifications), ki so odslej združena za isto aplikacijo in ki omogočajo odgovor neposredno iz obvestila, kar na iOS deluje že dolgo časa. Druga velika novost je podpora pravi večopravilnosti, saj bo končno mogoče isočasno poganjati dve aplikaciji in interagirati z njima, podobno kot na iPadu z iOS 9. Na navadnem pametnem telefonu funkcija ni zelo uporabna, ker je zaslon premajhen, na tablicah pa bo zlata vredna.

Pomembno nadgradnjo je doživel tudi nov način za varčevanje z energije Doze, ki ga je prinesla že prejšnja različica. Ta je znižala porabo energije, kadar je imel telefon ugasnjen zaslon in je miroval. To je koristno na mizi, manj koristno pa v žepu med hojo. Zato Android 7.0 razširja Doze tudi na situacije, ko je telefon zatemnjen, a se premika. Nove naprave, kjer bo Android 7.0 nameščen kot prvi operacijski sistem, bodo podpirale on-the-fly nadgradnjo, kjer se bodo prihodnje posodobitve same namestile v ozadju, uveljavile pa ob ponovnem zagonu, s čimer bo odpadlo čakanje na namestitev ob neodzivnem telefonu.

Druge novosti za končne uporabnike so še dodatni emojiji, izboljšanje hitre nastavitve, preklop med zadnjima aplikacijama z dvojnim klikom na gumb za aplikacije, izboljšano šifriranjem, možnost odklopa podatkovne povezave zgolj aplikacijam v ozadju itd. Poleg teh je še kopica drugih kozmetičnih popravkov za lažje rokovanje z napravo. Pod pokrovom se skrivajo izboljšave za razvijalce. Med pomembnejše sodijo podpora Vulkanu (API za 3D) in Daydreamu (to je Googlova platforma za navidezno resničnost), nov prevajalnik JIT/AOT bo izboljšal odzivnost aplikacij, šifriranje datotek (file-based encryption) in Direct Boot.