Prepoznavanje obraza na Galaxyju S10 za odklep ni varno

Matej Huš

11. mar 2019 ob 21:49:07

Novi Samsungov Galaxy S10 ima kamero, ki omogoča tudi odklep s prepoznavanjem obraza. To ni nič novega, prav tako pa ni nič novega dejstvo, da jo zlahka pretentamo. Zadostuje že natisnjena fotografija, za povrhu pa je to lahko tudi naš brat.

Zanimivo je, da je Samsung stopil korak nazaj. Galaxy Note 7 in njegovi nasledniki S8, Note 8, S9 in Note 9 so imeli posebno strojno opremo, skupaj z IR LED in kamero za branje šarenice, za pametni odklep. S10 pa te opreme nima več, temveč uporablja zgolj običajno kamero. Razloga ne poznamo, ni pa tako iz trte izvita razlaga, da je imel Samsung prostorske težave in ustrezne strojne opreme enostavno ni imel kam namestiti. Rezultati so precej komični.

Telefon lahko odklenemo, če pred njim predvajamo videoposnetek lastnika, pa ga bo telefon prepoznal. Italijani so pokazali, da je dovolj že, če pred njim pomahamo z natisnjeno fotografijo. V nekaterih primerih pa se telefon odklene, ko zagleda lastnikovega sorojenca. Seveda se težavam lahko izognemo tako, da izključimo odklep s prepoznavanjem obraza in uporabljamo prstni odtis ali dobre stare kode, a vseeno - Samsung je stopil korak nazaj in vgradil res slabo tehnologijo.