Zaradi podkupovanja aretirali Samsungovega šefa

Matej Huš

17. feb 2017 ob 19:54:10

Vdrugo je južnokorejski policiji uspelo dobiti priporni nalog in aretirati vršilca dolžnosti Samsungovega direktorja Lee Jae-yonga, ki so ga poskusili pridržati že januarja. Osumljen je podkupovanja, poneverbe, prikrivanja bančnih računov v tujini in krivega pričanja, zgodba pa sega v sam vrh južnokorejske družbe, saj je povezan z (začasno) odstavljeno predsednico. Lee vse očitke zavrača.

Kot smo že poročali, je Lee s Samsungovega računa neupravičeno plačeval visoke zneske neprofitnim organizacijam, ki so bile povezane z južnokorejsko predsednico in njeno prijateljico Choi Soon-sil, ki sta v središču protikorupcijske preiskave. V zameno je bil Samsung deležen ugodnejše obravnave in je zlahka dobil dovoljenje za združitev podjetij Cheil Industries in Samsung C&T. Podjetji tako kot Samsung obvladuje družine Lee.

Lee Jae-yong je vnuk Samsungovega ustanovitelja Lee Byung-chula in sin formalnega direktorja Lee Kun-heeja, ki od infarkta ne vodi več podjetja. Slednji je bil že leta 1996 obsojen zaradi korupcije in leta 2009 zaradi utaje davkov. Leta 2008 je odstopil, a se je kasneje vrnil, ko ga je južnokorejski predsednik pomilostil.

Samsung je eden najbolj znanih družinskih konglomeratov (chaebol). Prvikrat v zgodovini je Samsung brez efektivnega vodje, kar utegne biti pravi preizkus za podjetje. To ima 58 podružnic in okrog pol milijona zaposlenih. Čeprav ima razdelano hierarhijo, je v tovrstnih podjetjih v navadi, da vse pomembne odločitve odobri nekdo iz dinastije ustanovitelja. Choi Gee-sung, ki je nadomestil Leeja, ni iz te družine in podjetja ne bo mogel upravljati tako suvereno kakor Lee. Dodaten problem je, da so tudi Choi in njegovi pomočniki v preiskavi zaradi podkupovanja.